Β-Ε: 4 νέα κρούσματα COVID-19

Β-Ε: 4 νέα κρούσματα COVID-19

Ο υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας της Σέρπσκα (RS), σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι τέσσερα νέα δείγματα βρέθηκαν θετικά σε COVID-19, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη σε 11.

«Οι τελευταίοι ασθενείς είναι δύο άνδρες και δύο γυναίκες που ήρθαν σε επαφή με άλλες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού», δήλωσε ο υπουργός της RS Alen Šeranić.

Δύο από τους ασθενείς είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα που ταξίδεψαν στην Αυστρία, όπου ήρθαν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον ιό στην Κροατία. Οι άλλες δύο υποθέσεις αφορούν έναν άνδρα και μια γυναίκα που ταξίδεψαν στη Σλοβενία ​​και επίσης ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Και οι τέσσερις ασθενείς επικοινώνησαν με τις αρχές, δήλωσε η Šeranić, προσθέτοντας ότι η υγεία και των τεσσάρων ήταν καλή προς το παρόν.

Οκτώ άτομα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικά στη Δημοκρατία της Σέρπσκα (RS) και τρία στην Ομοσπονδία (FBiH).

Ο Igor Radojičić, Δήμαρχος της Banja Luka, δήλωσε ότι συνιστάται στους γονείς που έχουν τη δυνατότητα να μη στείλουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία να τα κρατήσουν στο σπίτι. Για όσους πρέπει να παραστούν στην εργασία τους, ο Δήμος θα καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση κάποιας λύσης.

Επιπλέον, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν ότι όλα τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00.

«Αποφασίστηκε ότι αυτό αποτελεί ένα μέτρο που θα διαρκέσει για κάποιο διάστημα, και είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα προληπτικά μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες. Πρέπει να επιβιώσουμε αυτήν την κρίση μαζί, δεν υπάρχουν περιθώρια για πανικό», δήλωσε ο Radojičić.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές σε τρία ακόμη καντόνια της FBiH αποφάσισαν το προσωρινό κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων στην περιοχή.

Στο καντόνι Una-Sana, τα σχολεία της κεντρικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του ανατολικού Bosna-Podrinje θα παραμείνουν κλειστά για 15 ημέρες. Δεδομένου ότι σε άλλα τρία καντόνια στην RS και στην περιοχή Brčko στο βορρά ανακοίνωσαν χθες ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, διαπιστώνεται ότι τα σχολεία σε σχεδόν όλη τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δε θα λειτουργήσουν για κάποιο διάστημα.

Τέλος, την Τετάρτη τέθηκε επίσημα σε ισχύ η απαγόρευση των αφίξεων όλων των επιβατών από την Ιταλία, ορισμένων επαρχιών της Κίνας, της Νότιας Κορέας και του Ιράν. /ibna