Σερβία: «Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση, θα την ξεπεράσουμε εάν είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι» δήλωσε ο Vucic

Σερβία: «Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση, θα την ξεπεράσουμε εάν είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι» δήλωσε ο Vucic

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic απεύθυνε διάγγελμα στους πολίτες της χώρας για την σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε από τον κορωνοϊό.

Ανακοίνωσε τη σύσταση δύο επιτροπών της κυβέρνησης της Σερβίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού η μία και ‘η άλλη για την εξάλειψη των επιπτώσεων στην οικονομία, καθώς και αύξηση 10% για όλους τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και εφάπαξ βοήθεια 4.000 δηναρίων για τους συνταξιούχους.

Ο Vucic τόνισε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τη σημερινή δύσκολη κατάσταση  μόνο εάν είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι.

«Ετοιμαζόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα και είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις από ό, τι οι περισσότερες χώρες. Εμείς, σε αντίθεση με ορισμένες μικρές χώρες, κάνουμε δοκιμαστικά. Έχουμε αποτελέσματα, λιγότερο σοβαρά. Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη και δύσκολη κρίση και δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα στις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται», δήλωσε ο Vucic.

Επίσης ο Vucic είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης και ασθενών και αναμφισβήτητα θα χάσουμε περισσότερους, όπως χάσαμε από την εποχική γρίπη.

Ο Σέρβος Πρόεδρος επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο τύποι μάχης σε σχέση με τον κορωνοϊό που πρέπει να κερδηθούν, εκτιμώντας ότι είναι πιο σημαντικό να ακούμε τους επαγγελματίες, κι όχι τους πολιτικούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Είναι μια μάχη για τη διατήρηση της υγείας του λαού μας και πάνω από όλα των γηραιότερων, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι, αλλά οι οποίοι είναι πιο πειθαρχημένοι και υπεύθυνοι, αλλά οι οποίοι επηρεάζονται από τον κορωνοϊό ταχύτερα και δυστυχώς πιο αποτελεσματικό» είπε ο Vucic.

Τόνισε λοιπόν ότι είναι σημαντικό να προσαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα σε αυτά που λένε οι επαγγελματίες, κι όχι σ ότι λένε οι πολιτικοί ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όπως ενημέρωσε από την Παρασκευή θα λειτουργούν τρία νοσοκομεία που θα είναι υπεύθυνα για την θεραπεία του κορωνοϊού.

«Η Κλινική Μολυσματικών Νόσων στο Βελιγράδι από αύριο είναι η μόνη υπεύθυνη για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Κέντρα αναφοράς θα είναι επίσης τα Κλινικά Κέντρα σε Novi Sad και Nis» πρόσθεσε ο Vucic.

Επίσης ενημέρωσε ότι οι δομές του κράτους έχουν αρκετή χωρητικότητα, κρεβάτια κι οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.  και Είπε ότι το κράτος έχει αρκετή χωρητικότητα, κρεβάτια και οτιδήποτε άλλο.

«Ο στρατός έχει τροφή που μπορεί να σιτίσει 100 χιλιάδες και ο στρατός μας είναι λιγότερος» σημείωσε ο Vucic. «Όλα τα αποθέματα για πόλεμο ή ειρήνη είναι συσκευασμένα. Διαχειριστήκαμε ως χώρα την εγχώρια αγορά καλύτερα από πολλές χώρες στην ΕΕ» πρόσθεσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση η Σερβία να αποφύγει την κρίση, καθώς ήταν ένα παγκόσμιο ατύχημα, αλλά είχαμε μεγαλύτερη επιτυχία στην προστασία των πολιτών με την βοήθεια των επαγγελματιών.

«Είναι σημαντικό, ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν αγοράσει μισό κιλό αλεύρι μέχρι στιγμής δεν αγοράζουν 20 κιλά αλεύρι.

«Απλά μην αποθηκεύετε προμήθειες, που θα πρέπει να τα πετάξετε αργότερα. Προσωπικά, θα είμαι στην πρώτη γραμμή μιας ομάδας που θα ασχοληθεί με τον οικονομικό αντίκτυπο», κατέληξε στο διάγγελμα του ο Vucic./ibna