Κοσσυφοπέδιο: Πλήρη κατάργηση των δασμών ζήτησε ο Borrell από τον Kurti

Κοσσυφοπέδιο: Πλήρη κατάργηση των δασμών ζήτησε ο Borrell από τον Kurti

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell τόνισε με επιστολή του στον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti ότι η συνέχιση του διαλόγου με το Βελιγράδι είναι επείγουσα και απαραίτητη και απαιτεί την κατάργηση των δασμών προς την Σερβία.

Στην επιστολή του προς τον Kurti, ο Borrell αναφέρει ότι αναμένει ότι και το Βελιγράδι θα συμβάλει επίσης στην ανοικοδόμηση της διαδικασίας.

Υπενθύμισε επίσης ότι υποστήριξε την πρόθεση του Kurti να καταργήσει σταδιακά τους δασμούς ώς ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά τώρα επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική κατάργηση των δασμών».

Ο Borrell δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Kurti ότι οι προηγούμενες συμφωνίες Βελιγραδίου-Πρίστινα και εκκρεμείς δεσμεύσεις πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

«Η Σερβία, όπως και το Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κατά την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Borrell επιβεβαίωσε ότι έχει προτείνει επισήμως στα κράτη μέλη να διορισθεί ο Miroslav Lajcak ως Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το Διάλογο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Από την πλευρά μου, υποσχόμαστε να παραμείνουμε στενά εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Σερβία, η ευρύτερη περιοχή και η ίδια η ΕΕ θα ωφεληθούν τελικά από ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Borrell./ibna