Μαυροβούνιο: Προετοιμασίες για τον κορωνοϊό

Μαυροβούνιο: Προετοιμασίες για τον κορωνοϊό

«Το Μαυροβούνιο προετοιμάζει πυρετωδώς ένα σύστημα και την ετοιμότητα ανίχνευσης και διάγνωσης κρουσμάτων κορωνοϊού, με ιδιαίτερη προσοχή στην κατάρτιση των νοσοκομείων», δήλωσε η Mina Brajović, επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Μαυροβούνιο.

Επισήμανε ότι, βάσει της γεωγραφικής εξάπλωσης του ιού και της ικανότητάς του να διαμορφώνει μια περίπλοκη κλινική εικόνα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο ιός αποτελεί πανδημία.

«Με αυτήν την αξιολόγηση, ο ΠΟΥ αποστέλλει ηχηρή προειδοποίηση υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για την εφαρμογή μιας ενιαίας στρατηγικής βασισμένης σε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού», δήλωσε η Brajović.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (IJZ) του Μαυροβουνίου πρότεινε την απαγόρευση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων και το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση του Μαυροβουνίου.

Επίσης, υπήρξε μια πρόταση για απαγόρευση των κρουαζιέρων.

Ο διευθυντής της IJZ, Boban Mugoša, ανακοίνωσε σε κυβερνητική συνεδρίαση ότι επρόκειτο να προτείνει ένα νέο πακέτο μέτρων στο Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Συντονιστικό Σώμα για τις Λοιμώδεις Νόσους και την Κυβέρνηση.

Το Ινστιτούτο προτείνει, όσοι έχουν τη δυνατότητα, να εργαστούν από το σπίτι.

Ο Mugoša τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αλλά παρ’ όλα αυτά οι πολίτες πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα.

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 47 άτομα σε εξετάσεις, με τα δείγματα να είναι όλα αρνητικά.

Το Ινστιτούτο κάλεσε τους πολίτες να μην εμπιστεύονται την παραπληροφόρηση γύρω με τον ιό, αλλά να αντιμετωπίζουν σοβαρά την κατάσταση και να ακολουθούν τις οδηγίες του και εκείνες που εκδίδονται από τις Υγειονομικές Αρχές.

«Μόλις καταγραφεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο, το κοινό θα ενημερωθεί αμέσως», τόνισε το IZJ. /ibna