Κύπρος: Αναθεωρούνται οι οδηγίες για ταξιδιώτες από τις 14 Μαρτίου-αύξηση των κρουσμάτων

Κύπρος: Αναθεωρούνται οι οδηγίες για ταξιδιώτες από τις 14 Μαρτίου-αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε αργά το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον αριθμό των μολυσμένων με τον COVID-19 σε 10.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποφασίσθηκε η αναθεώρηση των οδηγιών προς του ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έτσι αναθεωρούνται οι οδηγίες για τους ταξιδιώτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι χώρες προέλευσης, κατόπιν αξιολόγησης που έγινε από το ECDC και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών, και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Τουρισμού, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Έτσι σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Σάββατο 14 Μαρτίου στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Επαρχία Hubei της Κίνας, από την Ιταλία, το Ιράν και τη Δημοκρατία της Κορέας, οι οποίοι υποχρεούνται σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα) στην οικία τους (αν υπάρχει δυνατότητα) ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας για 14 μέρες.

Στη δεύτερη κατηγορία, εντάσσονται οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες, Κίνα (εξαιρουμένης της Επαρχίας Hubei), Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα (Νομοί Αχαϊας, Ηλείας και Ζακύνθου), Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία. Για τους ταξιδιώτες θα υπάρχει αυτοπεριορισμός υπό τηλεφωνική παρακολούθηση στην οικία τους ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας (αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων στο 1420) για 14 ημέρες.

Τέλος στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται όσοι ταξιδεύουν από την Ελλάδα (εξαιρούνται οι Νομοί Αχαϊας, Ηλείας και Ζακύνθου), την Ολλανδία, την Σουηδία, το Βέλγιο και την Σιγκαπούρη, όπου οι ταξιδιώτες αυτοπαρακολουθούνται (με οδηγίες για τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και περιορισμό μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες) και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων κλήση στο 1420, για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους.

Όλοι οι επιβάτες από τις δυο πρώτες κατηγορίες θα  οδηγούνται προς το ιατρείο του αεροδρομίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα λιμάνια θα περιορίζονται στην καμπίνα τους.

Οι οδηγίες δεν έχουν ισχύ για ταξιδιώτες που πραγματοποιούν πτήσεις διαμετακόμισης εκτός και αν έχουν διαμείνει στον ενδιάμεσο σταθμό./ibna