Βουλγαρία: Τηλεφωνική επικοινωνία Borissov-Putin

Βουλγαρία: Τηλεφωνική επικοινωνία Borissov-Putin

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin την Πέμπτη.

Μας ενδιαφέρει η συνέχιση της συνεργασίας μας με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου, σε αυστηρή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, τόνισε στο Ρώσο Πρόεδρο ο Boyko Borissov.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης και για την εξάπλωση του ιού COVID-19. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα που έλαβε η Βουλγαρία για την αντιμετώπιση του κορωναϊού. “Σε λίγες μέρες, η βουλγαρική βιομηχανία αναδιοργανώνεται για να παράγει ώστε να παράσχει το απαραίτητο προστατευτικό ρουχισμό για ιατρικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα που έχει εγκρίνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα για να περιοριστεί η ασθένεια», ενημέρωσε ο Boyko Borissov τον Vladimir Putin.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός έθεσε επίσης το θέμα της δυνατότητας της Βουλγαρίας να αγοράσει αναπνευστήρες από τη Ρωσία, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε ότι οι Ρώσοι επιστήμονες καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του COVID-19.

Επίσης οι δυο άνδρες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία. Ο Borissov ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι οι μεταναστευτικές ροές στα βουλγαροτουρκικά σύνορα είναι μηδενικές. «Συνεχίζουμε με όλη μας τη βούληση να αγωνιζόμαστε για ειρήνη και καλή γειτονία. Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο η διπλωματία μπορεί να επιλύσει τις συγκρούσεις», δήλωσε ο Borissov, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο λόγος και ο διάλογος θα υπερισχύσουν για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση

Επιπροσθέτως η συνομιλία τους εστιάστηκε στην ενέργεια. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για την πρόοδο της κατασκευής του βαλκανικού ρεύματος, γεγονός που θα επιβεβαιώσει τον βασικό ρόλο της BalkanStream στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 σωλήνες βρίσκονται στις βάσεις κατασκευής και περισσότεροι από 6.000 έχουν παραδοθεί στο λιμάνι του Burgas. Η συνολική διαδρομή των αγωγών είναι πάνω από 140 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 120 χιλιόμετρα οι αγωγοί έχουν συγκολληθεί.

«Μας ενδιαφέρει η συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου, σε αυστηρή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Βουλγαρία και την περιοχή», δήλωσε ο Boyko Borissov κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Gazprom Export και της Bulgargaz να μειώσει κατά 40,3% την τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία σε σχέση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin συνεχάρη τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό για την εθνική επέτειο της 3ης Μαρτίου./ibna