Ρουμανία: Απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικό το διάταγμα για τις πρόωρες εκλογές

Ρουμανία: Απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικό το διάταγμα για τις πρόωρες εκλογές

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας απέρριψε ως αντισυνταγματικό, το Επείγον Κυβερνητικό Διάταγμα της κυβέρνησης Orban, που καθόριζε το πλαίσιο για τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών. Το εν λόγω διάταγμα περιόριζε τα χρονικά περιθώρια που όριζε ο νόμος, με στόχο τη δυνατότητα διοργάνωσης πρόωρων εκλογών, έως τα τέλη Ιουνίου.

Βάσει των χρονικών περιθωρίων που παραμένουν εν ισχύ μετά την κήρυξη του Διατάγματος ως αντισυνταγματικού, οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν, να διεξαχθούν πριν τις 24 Ιουλίου.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει σοβαρό αντίκτυπο στα σχέδια του PNL και του Προέδρου Iohannis για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πολύ περισσότερο αφού ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο (το απόγευμα στις 16.00), για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση  Cîțu, που θεωρητικά επρόκειτο να είναι μια κυβέρνηση “θυσίας”, προορισμένη να απορριφθεί για να προχωρήσουν τα σχέδια για τις πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω διάταγμα προέβλεπε μείωση σε 50 μέρες (από 90) του διαστήματος που μεσολαβεί από τη διάλυση του Κοινοβουλίου ως τον καθορισμό ημερομηνίας για τις πρόωρες εκλογές, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν το αργότερο, εντός Ιουνίου./ibna