Ρουμανία: Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την κυβέρνηση Cîţu

Ρουμανία: Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την κυβέρνηση Cîţu

Την Πέμπτη το απόγευμα στις 16:00 (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί η σύγκλιση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του εντολοδόχου Cîtu.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Costel Alexe δήλωσε την Τρίτη ότι κατά την άποψη του, το PNL θα υπερψηφίσει την Κυβέρνηση Cîţu.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Marcel Ciolacu και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας Titus Corlăţean απέστειλαν επιστολή στον εντολοδόχο Πρωθυπουργό Florin Cîţu τη Δευτέρα ζητώντας την αλλαγή των επτά προτεινόμενων υπουργών που δεν έλαβαν θετική ψήφο από τις ειδικές κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν επίσης από τον Cîţu να διορίσει Υπουργό Υγείας που θα εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, στο πλαίσιο της μόλυνσης από τον νέο κορωναϊό.

Σε απάντηση, ο Ludovic Orban δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση ο Florin Cîțu δεν θα προτείνει άλλους υπουργούς, αντί εκείνων που είχαν αρνητική συμβουλή.

Το PSD αντέδρασε αμέσως και κάλεσε τους Φιλελεύθερους να μην καλέσουν την Ολομέλεια για να ψηφίσουν την κυβέρνηση Cîțu. Σημείωσαν επίσης ότι με τις δηλώσεις τους οι Φιλελεύθεροι, το PNL έχει την πλειοψηφία για την υπερψήφιση της νέας Κυβέρνησης, οπότε πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τους “μικροπολιτικούς λογαριασμούς”.

Το ΣΑΑ αντέδρασε αμέσως και απέστειλε στους Φιλελεύθερους να μην καλέσουν στην ολομέλεια την Πέμπτη και να ψηφίσουν για την επένδυση της κυβέρνησης του Cîtu. Είπαν επίσης ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις των φιλελευθέρων, η PNL έχει την πλειοψηφία για την επένδυση του νέου εκτελεστικού, οπότε πρέπει να αφήσει κατά μέρος τους «μικροπολιτικούς υπολογισμούς».

Επίσης, ο ηγέτης των USR Dan Barna δήλωσε ότι «η Ρουμανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση» και «με πλήρη εξουσία», αν και «εξακολουθούμε να έχουμε επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που πρότεινε ο Florin Cîţu».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του PMP Petru Movila ανακοίνωσε ότι τα μέλη του κόμματος του θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση Cîtu, επειδή η Ρουμανία πρέπει να είναι υπεράνω του διαγωνισμού για την εξουσία στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο Călin Popescu Tăriceanu, πρόεδρος του ALDE, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα που αντιπροσωπεύει θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση Cîţu την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης του UDMR, Kelemen Hunor, δήλωσε ότι οι βουλευτές της Ένωσης θα είναι παρόντες στην σύνοδο της ολομέλειας, αλλά η απόφαση για το πώς και εάν θα ψηφίσουν για τη νέα κυβέρνηση θα ληφθεί πριν από τη συνεδρίαση την Πέμπτη./ibna