Μαυροβούνιο: Ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό  

Μαυροβούνιο: Ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό  

Καθώς υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κορωνοϊός θα φτάσει σύντομα στο Μαυροβούνιο, οι κάτοικοι της Ποντγκόριτσα και άλλων πόλεων άρχισαν να προμηθεύονται με τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης από τα σούπερ μάρκετ. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως δεν έχουν καταγραφεί ακόμη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο. Οι πολίτες αγοράζουν ως επί το πλείστον λάδι και αλεύρι, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία συστήνουν οι γιατροί, είναι λιγότερο περιζήτητα.

Ο πρωθυπουργός Duško Marković περιέγραψε την κατάσταση ως πολύ σοβαρή, αλλά, όπως είπε, “ευτυχώς, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο. Εάν καταγραφεί κρούσμα κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο, οι δημόσιες συναθροίσεις θα απαγορευτούν».

«Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια. Φοβάμαι ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για εμφάνιση κρούσματος, δεδομένου πως ο ιός πλησιάζει στα σύνορά μας», δήλωσε ο Marković στους δημοσιογράφους.

Επισήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης στην περιοχή, το γεγονός ότι ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε καραντίνα και ότι έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Αλβανία.

Ο Marković δήλωσε ότι συναντήθηκε χθες με τις αρμόδιες αρχές, όπου και ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στο κοινό – απαγόρευση ταξιδιών σε χώρες που πλήττονται σοβαρά από τον ιό, καθώς και άλλες συστάσεις και προειδοποιήσεις. Κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την κατάσταση, να αποφύγουν την επαφή και τους εναγκαλισμούς, να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συμβάλουν στην αποφυγή του κινδύνου.

«Θα απαγορέψουμε τα επίσημα ταξίδια της Κυβέρνησης στο εξωτερικό, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες τα κρατικά συμφέροντα απαιτούν ανάλογες επισκέψεις, και θα επιχειρήσουμε την αλλαγή των συνηθειών και συμπεριφορών στους πολίτες γύρω από το ζήτημα του κορωνοϊού. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Ανησυχώ, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την εθνική ομάδα αντιμετώπισης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και τους πολίτες μας», σημείωσε ο Marković.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν οι συστάσεις στους πολίτες για την αποφυγή δημόσιων συγκεντρώσεων αποτελεί επαρκές μέτρο, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι για τις αθλητικές εκδηλώσεις έχει ήδη αποφασιστεί να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Δήλωσε επίσης ότι τα επίσημα ταξίδια του και άλλες εκδηλώσεις που θα απαιτούσαν τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων επρόκειτο να ακυρωθούν.

«Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε και να αποφύγουμε τις δημόσιες συγκεντρώσεις που περιλαμβάνουν άμεση επαφή. Προτρέπουμε και προειδοποιούμε τους πολίτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να φροντίσουν τον εαυτό τους. Εάν καταγραφεί κρούσμα στο Μαυροβούνιο, θα απαγορεύσουμε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και θα αξιολογήσουμε το επίπεδο και τη φύση αυτών των μέτρων – αν θα εφαρμοστούν σε σχολεία και άλλες υπηρεσίες στη χώρα. Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί», δήλωσε ο Marković.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κίνδυνος του κορωνοϊού δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη δημόσια υγεία, αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά και για την οικονομία και το επίπεδο και την ποιότητα διαβίωσης. Η κυβέρνηση και οι ιατρικές αρχές θα κάνουν ό, τι μπορούν για να προστατεύσουν το Μαυροβούνιο από τον κορωνοϊό και, εάν εντέλει εμφανιστεί κρούσμα, θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο στο μέγιστο βαθμό. /ibna