Β-Ε: Επίσκεψη αντιπροσωπείας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Β-Ε: Επίσκεψη αντιπροσωπείας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Yψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης υπό την ηγεσία του αναπληρωτή προέδρου του υπουργικού συμβουλίου και υπουργού Εξωτερικών Bisera Turković και του υπουργού Άμυνας Sifet Podžić πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη εργασίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου παρευρέθηκε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Β-Ε.

«Η επίσκεψη στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ ξεκίνησε με ένα πρωινό εργασίας με τη μορφή του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και της αντιπροσωπείας της Β-Ε. Στην εκδήλωση παρίσταντο μόνιμοι αντιπρόσωποι ή αρχηγοί αποστολών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που εκπροσωπούν το ανώτατο πολιτικό σώμα του οργανισμού», αναφέρει η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Β-Ε.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, Zoltan Nagy, φιλοξένησε την εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του Υπουργείου Άμυνας της Β-Ε συνεχίστηκε στην αποστολή της Β-Ε στο ΝΑΤΟ, όπου ο υπουργός Podžić και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με μέλη του στρατιωτικού τμήματος της Αντιπροσωπείας της Β-Ε, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν προετοιμασίες για μια απογευματινή συνάντηση των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ ή επικεφαλής της αποστολής, καθώς και την ενημέρωση του ταξίαρχου Jasmin Čajić σχετικά με τις σημαντικότερες δραστηριότητες του στρατιωτικού τμήματος της αποστολής της Β-Ε στο ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη εργασίας της αντιπροσωπείας της Β-Ε συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ ή των Αρχηγών Αποστολών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Turković εστίασε στις πολιτικές πτυχές του Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων της Β-Ε, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Β-Ε Podžić τόνισε τα σημαντικότερα αμυντικά ζητήματα στο πλαίσιο της εφαρμογής της Αναθεώρησης Άμυνας, αναδεικνύοντας το Σχέδιο Εκσυγχρονισμού ως το σημαντικότερο παράρτημα.

Στις εκθέσεις τους, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών κρατών τόνισαν ότι οι Σύμμαχοι αναγνωρίζουν τη σημασία των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών στη Β-Ε, καθώς και τις προσπάθειες των θεσμών της Β-Ε, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασαν την υποστήριξή τους και προσέφεραν τη συνεισφορά τους.

Η επίσκεψη εργασίας ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος εκπροσωπεί το υψηλότερο επίπεδο αξιωματούχων του ΝΑΤΟ με τους οποίους συναντήθηκε η αντιπροσωπεία της Β-Ε.

«Λαμβάνοντας υπόψη και εκφράζοντας εκτίμηση για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι εκπρόσωποι των συμμάχων κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει προχωρήσει σε αναβολή ορισμένων εκδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες για προληπτικούς λόγους εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτές τις συναντήσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Β-Ε, όλα αυτά τα στοιχεία κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο τονίζουν τη σημασία αυτών των συναντήσεων, καθώς και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να στηρίξει τη Β-Ε και να εντείνει τη μεταξύ τους συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Β-Ε.

Εκτός από τον υπουργό Άμυνας Podžić, η αντιπροσωπεία απαρτίστηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της B-E, Zoran Šajinović, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη Διεθνή Συνεργασία, Ταξίαρχο Jasmin Čajić, τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Τμήματος της Αποστολής της Β-Ε στο ΝΑΤΟ, Kemal Korjenić, καθώς και από τον επικεφαλής του Γραφείου του Υπουργείου Άμυνας της Β-Ε και Αναπληρωτή επικεφαλής του Στρατιωτικού Τμήματος της Αποστολής της Β-Ε στο ΝΑΤΟ, Ταξίαρχο Velibor Purković. /ibna