Κύπρος: Μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας

Κύπρος: Μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας

Μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Κυπριακή Δημοκρατία, εξέδωσε με διάταγμα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Έτσι σύμφωνα με το διάταγμα απαγορεύεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, η συγκέντρωση και η παραμονή στον ίδιο ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης πέραν των 75 ατόμων συνολικά. Ως «ενιαίοι κλειστοί χώροι, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, θεωρούνται τα θέατρα, τα σινεμά, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ, οι παγωταρίες και οι αίθουσες εκδηλώσεων.

Η επιλογή του αριθμού των 75 ατόμων έγινε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη βάση πληθυσμιακών δεδομένων και επιδημιολογικών κριτηρίων κατόπιν συστάσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η απαγόρευση ισχύει και για οποιονδήποτε κλειστό ενιαίο χώρο σίτισης, ψυχαγωγίας ή αναψυχής, που βρίσκεται εντός εμπορικού κέντρου, υπεραγοράς, ξενοδοχείου, νοσοκομείου, αεροδρομίου, στρατοπέδου, ή άλλου ιδιωτικού ή δημόσιου χώρου μαζικής χρήσεως, χωρίς επαρκή διαχωριστικά μέτρα που να αποτρέπουν τη συγκέντρωση πέραν των 75 ατόμων για αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει  ότι η απαγόρευση δεν ισχύει, για συγκεντρώσεις πέραν των 75 ατόμων που εμπίπτουν στην καθιερωμένη και συνήθη επιτέλεση επαγγελματικών καθηκόντων και δραστηριοτήτων, όπως γραφεία, εταιρείες, βιομηχανία, κτλ, εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Επιπλέον δεν απαγορεύεται στις περιπτώσεις σύντομης διακίνησης εντός του εν λόγω χώρου, ή από και προς αυτόν, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα, οι υπεραγορές και άλλοι χώροι, στους οποίους οι επισκέπτες θα διακινούνται και δεν θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκεντρωμένοι στον ίδιο χώρο.

Τέσσερα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο εχθές και εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας. Μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Επίσης άνα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε πυρετό.

Επιπλέον άνα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τεσσάρων κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων./ibna