Dimitrov: Το ταξίδι των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ  θυμίζει το ταξίδι του Οδυσσέα- αλλά θα φτάσουμε στην Ιθάκη

Dimitrov: Το ταξίδι των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ  θυμίζει το ταξίδι του Οδυσσέα- αλλά θα φτάσουμε στην Ιθάκη

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, Σκόπια πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών που σηματοδότησε την έναρξη της κοινής προεδρίας της διαδικασίας του Βερολίνου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για το 2020. Εκτός από τους υπουργούς εξωτερικών / εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Δυτικά Βαλκάνια, παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

Τη σύσκεψη προήδρευαν από κοινού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov και η Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, ενώ ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Oliver Spasovski καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στις ευρωπαϊκές προοπτικές της περιοχής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και της συνόδου κορυφής του Ζάγκρεμπ, οι Υπουργοί της Περιφέρειας εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ανανεωμένη πολιτική προσοχή της ΕΕ στην περιοχή.

Ενέκριναν κοινή δήλωση επαναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τη δέσμευσή τους για δημοκρατικές αξίες, κράτος δικαίου, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οικοδόμηση υγειών θεσμών, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, υγιή οικονομική διακυβέρνηση ως βάση για πολιτική και οικονομική σταθερότητα της περιοχής και την ουσιαστική της σύνδεση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο.

Έδειξαν επίσης ένα κοινό πολιτικό όραμα για το μέλλον της διαδικασίας, συμφωνώντας ότι η διαδικασία του Βερολίνου και άλλες σχετικές περιφερειακές πρωτοβουλίες δεν υποκαθιστούν τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Η συνάντηση επιβεβαίωσε το στρατηγικό ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής να καταστούν πλήρεις χώρες της ΕΕ, οικοδομώντας μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα περιοχή σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και τα μεγαλύτερα εναπομείναντα ανοικτά θέματα και υπογραμμίστηκαν η πρόοδος και οι προσδοκίες ορισμένων χωρών για σωστή αξιοποίηση της ΕΕ κατά την προσεχή περίοδο, υπό το πρίσμα της ανακοίνωσης της ΕΚ σχετικά με τη νέα μεθοδολογία για την ενταξιακή διαδικασία και τις μίνι εκθέσεις της ΕΚ για την πρόοδο.

Ο Nikola Dimitrov δήλωσε στην ομιλία του: «Το ταξίδι των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μερικές φορές θυμίζει το ταξίδι του Οδυσσέα – μακρύ και γεμάτο προκλήσεις. Αλλά καθώς αυτός ο θρυλικός ήρωας έχει φθάσει στην Ιθάκη του, είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μας θα φτάσει στον “τόπο” στον οποίο ανήκουμε μέσα από ισχυρή θέληση, σκληρή δουλειά, αμοιβαία συνεργασία και σοφία. Μιλώντας για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της περιοχής, πρέπει να ασχοληθώ ιδιαίτερα με την περίπτωσή μας, που είναι πραγματικά μια θλιβερή ιστορία που βλέπουμε εκ των υστέρων κι όλα τα αρνητικά προηγούμενα που ξέσπασαν επάνω μας. Είναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα. Και αν η ΕΕ θέλει να είναι μια δύναμη με θετική επιρροή στην περιοχή αλλά και πέραν αυτής και να διατηρήσει την αξιοπιστία της, αυτή τη φορά πρέπει να το αναγνωρίσει με σαφή απόφαση και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.»

Στη δήλωσή της, η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva σημείωσε: «Αυτή η πρώτη κοινή προεδρία αποτελεί σύμβολο της περιφερειακής ιδιοκτησίας της διαδικασίας του Βερολίνου. Αυτό το θεωρώ ως θετικό σημάδι ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ και μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ μπορούν να ενωθούν και να συνεργαστούν προς όφελος των χωρών της περιοχής».

Η Ατζέντα Προτεραιότητας της Κοινής Προεδρίας που παρουσιάστηκε στη σημερινή Συνάντηση έχει ως στόχο να αντικατοπτρίζει την ενισχυμένη περιφερειακή ολοκλήρωση, βασισμένη στην αρχή της πλήρους συμμετοχής, και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση της σύνδεσης και στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της Κοινής Προεδρίας, από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου, στα Σκόπια, οργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία Societas Civilis – Skopje σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ECFR) στη Σόφια./ibna