Σερβία: Η CRTA υπέβαλε 9 εκθέσεις στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Διαφθοράς

Σερβία: Η CRTA υπέβαλε 9 εκθέσεις στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Διαφθοράς

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός CRTA υπέβαλε εννέα εκθέσεις στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, επτά για περιπτώσεις κατάχρησης δημόσιων πόρων και δύο για την πρωθυπουργό Ana Brnabic και τον Nebojsa Zelenovic για την προεκλογική εκστρατεία.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών της οργάνωσης, Rasha Nedeljkov, ο οποίος σημείωσε ότι η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης χτες ότι παρέλαβε την έκθεση από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ενημερώνοντας  ότι την υπέβαλε επειδή η Brnabic ως πρωθυπουργός της Σερβίας τον Δεκέμβριο στην τηλεόραση Pink προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν το SNS, ενώ οι εκλογές ανακοινώθηκαν επίσημα στις 4 Μαρτίου.

Η CRTA, μετά την ανακοίνωση των εκλογών, ξεκίνησε ευρεία παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης, η οποία περιελάμβανε τηλεοπτική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο, 15 τοπικούς σταθμούς, ημερήσιο Τύπο και, όπως είπε, τα πρώτα ευρήματα από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου δείχνουν ότι «η εκστρατεία ξεκίνησε πολύ πριν από την εκστρατεία».

«Δεν είμαστε ούτε η αστυνομία ούτε η ποινική δίωξη και είναι δύσκολο να βρούμε αποδείξεις για πίεση στους ψηφοφόρους. Μέχρι στιγμής καταγράψαμε περίπου 50 από αυτές και αφορούσαν τη συλλογή σίγουρων ψήφων και οι πιο συχνές πιέσεις ήταν σε όσους εργάζονταν στο δημόσιο τομέα» είπε ο Nedeljkov σε συνέντευξη Τύπου.

Όσον αφορά την κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία παρακολουθείτε από τον Οκτώβριο του 2019, τα τρία τέταρτα της εκπροσώπησης αφορούν τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία, δήλωσε ο Nedeljkov, προσθέτοντας ότι παρουσιάστηκε θετικά, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση η οποία κήρυξε το μποϊκοτάζ των εκλογών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τα κόμματα που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις εκλογές η παρουσίαση τους ήταν ουδέτερη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Aleksandar Vucic και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ήταν οι πιο προβεβλημένοι, με 38% στους εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στους οποίους παρουσιάστηκαν οι διεθνείς επαφές και οι διεθνείς συνομιλητές του.

Ο πιο προβεβλημένος από την αντιπολίτευση είναι σύμφωνα με τον Nedeljkov ο Dragan Dilas, ο οποίος όμως απεικονίστηκε αρνητικά στην τηλεόραση Pink ενώ δεν υπήρχε σχεδόν καμία παρουσία του RTS./ibna