Ελλάδα: Μετά την Merkel με τον Αυστριακό Καγκελάριο συναντήθηκε ο Μητσοτάκης

Ελλάδα: Μετά την Merkel με τον Αυστριακό Καγκελάριο συναντήθηκε ο Μητσοτάκης

Με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz συναντήθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου στη Βιέννη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών αλλά και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, επί του οποίου ο Sebastian Kurz εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Επίσης, επιβεβαίωσε εκ νέου, και μετά από την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Schallenberg, την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει έμπρακτα την Ελλάδα. Ήδη, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σημαία της Αυστρίας κυματίζει στον Έβρο δίπλα στην ελληνική, στην κυπριακή – σύντομα και σε άλλες σημαίες Ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα του κορωνοϊού, το οποίο είναι ένα έκτακτο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και ο πλανήτης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα επικαιροποιούνται τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων, το Υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων για το κλείσιμο όλων των πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων, σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών για 14 μέρες.

Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ σημαντικό ο χρόνος στο εξής να αξιοποιηθεί για να προστατευθεί ο ευάλωτος πληθυσμός, αλλά και για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και διερευνήθηκαν τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων αλλά και σε αυτόν της ενέργειας.

Τονίστηκε η βούληση των δύο πλευρών για συνεργασία σε θέματα Κλιματικής αλλαγής και πράσινης οικονομίας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz συμφώνησαν στη στενότερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων των δύο χωρών με διττό στόχο: πρώτον, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αντλώντας εμπειρία από τις βέλτιστες πρακτικές του πολύ πετυχημένου Αυστριακού μοντέλου και, δεύτερον, την ενίσχυση και άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας (wellness tourism) που γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη και επεκτείνεται σε όλο τον χρόνο.

Ταυτόχρονα με δεδομένους τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Αυστρία στον τομέα του πολιτισμού και της ομογένειας, αναδείχθηκε η διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική συνεργασία.

Το πρωί της Τρίτης πριν αναχωρήσει για την Αυστρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στη γερμανική πρωτεύουσα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με πολιτικούς, εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και φορείς της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από όλες αυτές τις συναντήσεις, η κοινή συνισταμένη είναι ότι Ελλάδα έχει επιστρέψει στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών γεγονός που θα φέρει νέες επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα./ibna

Photo: D Papamitsos/PM-PO