Ρουμανία: Όλα ανοιχτά για την υπερψήφιση της κυβέρνησης Citu

Ρουμανία: Όλα ανοιχτά για την υπερψήφιση της κυβέρνησης Citu

Ο προσωρινός Πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε χθες, ότι το κόμμα του αποφάσισε να μην υπερψηφίσει την κυβέρνηση Cîțu “γιατί δεν αξίζει”, όπως δήλωσε. “Η ευθύνη συγκρότησης μιας πλειοψηφίας ανήκει στους Φιλελεύθερους”, πρόσθεσε.

Ανεπίσημα, αναμένεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα καθορίσουν τη στρατηγική τους μετά τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σχετικά με το επείγον κυβερνητικό διάταγμα για τις πρόωρες εκλογές, που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι λόγοι για τους οποίους, το Δικαστήριο έκρινε ότι υφίσταται νομικής φύσεως σύγκρουση ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας και το Κοινοβούλιο.

Καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή επιδημία λόγω κορωνοϊού, το σενάριο των πρόωρων εκλογών εξασθενεί. Στο PSD έχουν δηλώσει ότι μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών του κόμματος είναι διατεθειμένοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, μαζί με τους συναδέλφους τους από το PNL, στην κυβέρνηση  Cîțu. Ωστόσο, το  PSD φοβάται το ενδεχόμενο οι Φιλελεύθεροι να μην ψηφίσουν την κυβέρνησή τους και οι Σοσιαλδημοκράτες να γελοιοποιηθούν δίνοντας την ψήφο τους. Για τον λόγο αυτόν θα πάρουν την οριστική τους απόφαση, ανάλογα με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της στάσης του  PNL, πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, την Πέμπτη.

Επισήμως, ο Marcel Ciolacu διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που θα αλλάξει η κομματική γραμμή να μην ψηφίσουν την κυβέρνηση  Cîţu, η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο εσωτερικό του κόμματος “μαζί με τους συναδέλφους στην υπόλοιπη χώρα”. Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος είχε ανακοινώσει δημοσίως ότι το PSD θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία και θα καταψηφίσει την Κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η ψηφοφορία της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 (τοπική ώρα). Οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας ζήτησαν από τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό, να αντικαταστήσει τους υπουργούς που έλαβαν αρνητική γνωμοδότηση από τις επιτροπές των δύο σωμάτων, δηλαδή τους εξής επτά: Lucian Heiuş – Οικονομικών στη θέση του Florin Cîţu,  Cătălin Predoiu (Δικαιοσύνης), Ion Ştefan (Δημοσίων Έργων), Bogdan Gheorghiu (Πολιτισμού), Victor Costache (Υγείας), Monica Anisie (Παιδείας), Violeta Alexandru (Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας)./ibna