Ελλάδα: Μείωση στόχων στα πρωτογενές πλεόνασμα λόγω κορωνοϊού θέλει η κυβέρνηση

Ελλάδα: Μείωση στόχων στα πρωτογενές πλεόνασμα λόγω κορωνοϊού θέλει η κυβέρνηση

Σε προσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και σε διεκδικήσεις δημοσιονομικής ευελιξίας στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση. Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θεωρούν εντελώς υπερβολικό να ζητείται η επίτευξη στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ, σε περιβάλλον έκτακτων συνθηκών, όπως είναι αυτές που διαμορφώνονται για την παγκόσμια οικονομία και την ελληνική.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, τόνισε την ανάγκη εξαιρέσεων από τη μέτρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, των δαπανών που συνδέονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και του κορωνοϊού, για να εισπράξει μια δήλωση στήριξης , ο οποίος παρέπεμψε βεβαίως για αποφάσεις στο Eurogroup.

Με το «χαμήλωμα» των ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ να θεωρείται δεδομένο, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το πως θα πορευτεί η ελληνική οικονομία μέσα στο 2020, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ζυμώνονται αιτήματα κυκλικής προσέγγισης των στόχων πλεονασμάτων. Με απλά λόγια, εάν η Κομισιόν προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για την ελληνική οικονομία φέτος πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1%, όπως αναφέρει με τα σημερινά δεδομένα το δυσμενές σενάριο του ΚΕΠΕ, θα έπρεπε να επιφέρει αντίστοιχη μείωση στον στόχο για το πλεόνασμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν επί του θέματος (συνολικά για την ευρωζώνη) την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Eurogroup, με τις προσδοκίες λήψης δραστικών μέτρων επί του παρόντος να παραμένουν χαμηλά. Η Ιταλία έχει ήδη διαμηνύσει πάντως πως δεν πρόκειται να συμμορφωθεί φέτος με τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, ρίχνοντας στην οικονομία ένα ισχυρό πακέτο στήριξης ύψους 7,5% του ΑΕΠ.

«Το Σύμφωνο πάντα προέβλεπε ότι είναι δυνατή η λήψη ειδικών μέτρων κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, ακόμα και ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, ο οποίος συνήθως αποτελεί το ανώτατο όριο για δημοσιονομικά ελλείμματα, μπορεί να ανασταλεί. Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι μία πιθανότητα» δήλωσε χθες ο Regling, για να προσθέσει, «αυτό συνέβη το 2009, υπήρξε μία συλλογική απόφαση από όλες τις χώρες στην ΕΕ να αναστείλουν προσωρινά αυτή την επίδοση, αλλά αυτό είναι μέρος του Συμφώνου»./ibna