Ρουμανία: Κλείνουν από αύριο όλα τα σχολεία. 17 τα κρούσματα εκ των οποίων 5 έχουν θεραπευθεί

Ρουμανία: Κλείνουν από αύριο όλα τα σχολεία. 17 τα κρούσματα εκ των οποίων 5 έχουν θεραπευθεί

Στη Ρουμανία επιβεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί 17 περιστατικά με κορωνοϊό. Πέντε ασθενείς θεραπεύτηκαν και 52 βρίσκονται σε καραντίνα. Σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό ιατρική παρακολούθηση βρίσκονται άλλα 11.235 άτομα.

Η κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων, που ο Τύπος τα χαρακτηρίζει χωρίς προηγούμενο. Μεταξύ αυτών το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, από τα νηπιαγωγεία έως τα κέντρα μεταλυκειακών σπουδών, την περίοδο 11-22 Μαρτίου, με δυνατότητα παράτασης, απαγόρευση των συγκεντρώσεων με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων, αναστολή των πτήσεων από και προς την Ιταλία, αλλά και των τακτικών δρομολογίων με λεωφορεία (από σήμερα έως τις 31 Μαρτίου) και τρένα (από τις 12 Μαρτίου ως τα τέλη του μήνα).

Θεσπίστηκε η υποχρέωση τακτικής απολύμανσης των επιφανειών σε καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, καθώς και στα ιδιωτικά και δημόσια μέσα μεταφοράς και αποφυγής του συνωστισμού στα εμπορικά κέντρα. Επίσης, αποφασίστηκε ότι για τις συγκεντρώσεις έως και 200 ατόμων δεν είναι υποχρεωτική η χορήγηση ειδικής αδείας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα μέρους του προσωπικού δημοσίων και ιδιωτικών φορέων να εργαστεί από το σπίτι. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Το πρωί ο ρουμανικός όμιλος Bittnet ανακοίνωσε ότι μαζί με τους εταίρους του (Microsoft και Cisco) θα θέσουν δωρεάν στη διάθεση των ρουμανικών ιδιωτικών επιχειρήσεων ψηφιακές λύσεις για να διευκολύνουν την εργασία των υπαλλήλων τους από το σπίτι, για διάστημα έξι μηνών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιθυμούν να τις βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στη σημερινή κατάσταση και να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Σε μια άλλη εξέλιξη, πριν λίγο έγινε γνωστό ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα υποχρέωνε τους εργοδότες να χορηγήσουν άδεια στους γονείς με παιδιά στην περίπτωση που κλείνουν τα σχολεία, και μάλιστα με καταβολή μισθού για το διάστημα αυτό από τις επιχειρήσεις, αναβάλλεται κατά μία εβδομάδα. Το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή αντιμετώπισε αντιδράσεις λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης προς τις επιχειρήσεις./ibna