Κλειστά για 21 μέρες τα σχολεία στη Δημοκρατία Σέρπσκα λόγω κορωνοϊού

Κλειστά για 21 μέρες τα σχολεία στη Δημοκρατία Σέρπσκα λόγω κορωνοϊού

Δεδομένης της κατάστασης με το κορωνοϊό στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) αποφάσισαν σήμερα να λάβουν αυστηρά μέτρα για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Radovan Višković, δήλωσε μετά τη συνάντηση αξιωματούχων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη RS ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην RS για 21 ημέρες.

«Έχουμε καταλήξει σε πέντε προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών μας», δήλωσε ο Višković, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα ισχύσουν και για τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για τα ιδιωτικά κολέγια.

Ο κ. Višković πρόσθεσε ότι η οι συστάσεις δεν προβλέπουν αυτή την περιόδο το κλείσιμο των νηπιαγωγείων, αλλά την ενίσχυση των ελέγχων.

«Όλες οι δημόσιες συναθροίσεις μέχρι τις 30 Μαρτίου απαγορεύονται. Θα επικοινωνήσουμε επίσης με το Συμβούλιο Υπουργών και την Υπηρεσία Συνόρων για να ενισχύσουμε τους ελέγχους κατά τις αφίξεις από χώρες που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού, ιδιαίτερα από την Ιταλία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Višković.

Προσέθεσε ότι τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης στη RS έχουν δεσμευτεί να καταρτίσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Απόψε στις 7:00 μ.μ. θα έχουμε συνάντηση με τους διευθυντές όλων των νοσοκομείων στη Δημοκρατία Σρπσκα», συμπλήρωσε ο Višković.

Τόνισε ότι η κατάσταση στην RS δεν είναι δραματική και ότι όλα τα θεσμικά όργανα στρέφουν την προσοχή τους στον τομέα της πρόληψης.

Το Υπουργείο Υγείας από το Καντόνιο του Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Β-Ε, έχει εκδώσει εντολή να ακυρωθούν οι δημόσιες συναθροίσεις με περισσότερους από 250 συμμετέχοντες, καθώς και για την πραγματοποίηση προληπτικών μαθημάτων υγείας σε μαθητές γυμνασίου και φοιτητές.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος έχουν λάβει οδηγία να μην πάνε στα μαθήματα, και το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Τα νοσοκομεία στο καντόνι του Σεράγεβο έλαβαν εντολή για απαγόρευση των επισκέψεων στα νοσοκομεία καθώς και στις εγκαταστάσεις κοινωνικής μέριμνας για παιδιά, νέους και ηλικιωμένους. Τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης διατάχθηκαν να εκτελούν μόνο τις απαιτούμενες ειδικές συμβουλευτικές εξετάσεις, σύμφωνα με εξειδικευμένες και οικογενειακές ιατρικές ομάδες.

Εν τω μεταξύ, το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (FBiH) και η πέμπτη περίπτωση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη συνολικά επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα στο Κλινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σεράγεβο (KCUS).

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ασθενή από την πόλη Zenica, ο οποίος είναι πολίτης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που κατοικεί στη Λομβαρδία, μια περιοχή της Ιταλίας όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική.

Τα πρώτα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό στη Β-Ε εντοπίστηκαν στη Banja Luka, με ασθενείς έναν άνδρα και τον μικρό του γιο. Η τρίτη περίπτωση πρόκεται για έναν άνδρα από το Čelinac, ο οποίος έφθασε με αυτοκίνητο από την Ιταλία μαζί με έναν άνδρα από τη Banja Luka, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό κατά την πρώτη εξέταση.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά μια κοπέλα από το Čelinac. /ibna