Μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτα μέτρα για την θωράκιση του συστήματος δημόσιας υγείας και της οικονομίας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ και επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικοινωνία με τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος υγείας του London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο, τον λοιμωξιολόγο και αρμόδιο από το υπουργείο υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού.  Την ίδια ώρα τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται, φτάνοντας έως το μεσημέρι της Τρίτης τα 89.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η σημερινή στελέχωση και αριθμός των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε:

Δημιουργία άμεσης διακομματικής επιτροπής μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.

Ενίσχυση των ΜΕΘ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες υγείας

Ανανέωση όλων των συμβάσεων  για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους.

Πρόβλεψη για την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας.

“Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως μέσο για να  να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν.

Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαίου.

“Ο νέος κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας. Κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις.

“Όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας.Δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής. Κοινής λογικής και ανθρωπιάς», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας./ibna