Κοσσυφοπέδιο: Πρώτα απελευθέρωση των θεωρήσεων και μετά διάλογος

Κοσσυφοπέδιο: Πρώτα απελευθέρωση των θεωρήσεων και μετά διάλογος

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, απευθυνόμενος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση του την Τρίτη με τους ειδικούς απεσταλμένους από τη Γαλλία ο Emmanuel Bonne και τη Γερμανία ο Jen Hecker, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα δεσμευθεί για διάλογο με τη Σερβία, μόνο εφόσον οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου αποκτήσουν απελευθέρωση θεωρήσεων για τις χώρες Schengen της ΕΕ.

«Απλώς φιλοξένησα μια συνάντηση με τους απεσταλμένους της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron. Συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την προοπτική της περιοχής», δήλωσε ο Thaci στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση.

«Θέλω να τονίσω ότι δυστυχώς δεν ακούσαμε σήμερα τίποτα για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, αν δεν είχα εγείρει αυτό το ζήτημα, δεν θα είχε συζητηθεί καθόλου κι αυτό αφορά πολύ το γεγονός ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη εδώ και πολλά χρόνια για απελευθέρωση των θεωρήσεων» με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου να προσθέτει ότι πρόκειται για άδικη απόφαση, καθώς η χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

«Έχουμε εκπληρώσει την προϋπόθεση οριοθέτησης, επικυρώνοντας τη συμφωνία με το Μαυροβούνιο στο Κοινοβούλιο και βλέπουμε ξανά δισταγμό, μη θέτοντας το θέμα των θεωρήσεων στην ημερήσια διάταξη, νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης, δεν έχουμε άλλο μέλλον, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι σαφής και ειλικρινής στο γιατί συνεχίζουν να καθυστερούν αυτή την απόφαση σχετικά με τις θεωρήσεις», δήλωσε ο Thaci.

Ο Thaci σημείωσε επίσης ότι είπε στους απεσταλμένου από τη Γαλλία και Γερμανία ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσει τις θεωρήσεις και να δεσμευθεί για διάλογο αργότερα. «Η θέση μου ήταν σαφής, η ΕΕ θα πρέπει αρχικά να αποφασίσει για τις θεωρήσεις και, στη συνέχεια, να εξετάσουν αν έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τον διάλογο, αλλά όσο μπορώ να δω ότι η ΕΕ είναι εντελώς απροετοίμαστη για το τελευταίο [διάλογο] κατέληξε./ibna