Βουλγαρία: Βοήθεια 130 εκ. ευρώ θα ζητήσει η Βουλγαρία για την ενίσχυση της αστυνομίας

Βουλγαρία: Βοήθεια 130 εκ. ευρώ θα ζητήσει η Βουλγαρία για την ενίσχυση της αστυνομίας

Θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 130 εκατομμύρια ευρώ για να εξοπλίσουμε τους αστυνομικούς σε περίπτωση σοβαρής μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Boyko Borissov στην αρχή της σημερινής συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμερα ο Borissov θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τους συναδέλφους του από την Ευρώπη, τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Θα ζητήσουμε 130 εκατομμύρια ευρώ για να εξοπλίσουμε τους αστυνομικούς σε περίπτωση σοβαρής μεταναστευτικής κρίσης, εάν υπάρξει. Θα αναζητήσουμε επιλογές εάν μπορούμε να λάβουμε άμεση βοήθεια από τη Γερμανία, για να υποβάλουμε αίτημα και να περιμένουμε δύο χρόνια, δήλωσε ο Boyko Borissov.

Ο Borissov ανέφερε επίσης ότι η αστυνομία απέτρεψε την παράνομη απομάκρυνση 7.500 μασκών, από τη χώρα, το προηγούμενο βράδυ.

Πριν από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Julian Revalski ανακοίνωσε ότι η Ακαδημία Επιστημών αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο μάσκας ενεργού άνθρακα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα.

Σύμφωνα με τον Revalski, οι επιστήμονες εξέτασαν διάφορους τύπους μάσκας και διαπίστωσαν ότι ο ενεργός άνθρακας που μπορεί να ληφθεί από τους πυρήνες των βερίκοκων που απορροφούν τα βακτηρίδια. Η ανάπτυξη χρηματοδοτείται από 24 εκατ. λέβα από τα κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Δεν έχει νόημα η υστερία, τα κάνουμε όλα αυτά για να είναι οι πολίτες ήρεμοι», επανέλαβε και πάλι ο Πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Παιδείας Krasimir Velchev ανακοίνωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατασκευαστές απολυμαντικών, ώστε τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί να μην μείνουν χωρίς προστασία./ibna