Βόρεια Μακεδονία: Στα Σκόπια ξεκινά σήμερα η συνεδρίαση της διαδικασίας του Βερολίνου

Βόρεια Μακεδονία: Στα Σκόπια ξεκινά σήμερα η συνεδρίαση της διαδικασίας του Βερολίνου

Με τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ξεκινά σήμερα στα Σκόπια η έναρξη της κοινής προεδρίας της διαδικασίας του Βερολίνου της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας για το 2020.

Εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Δυτικά Βαλκάνια, θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

Μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση θα είναι η Ekaterina Zaharieva από τη Βουλγαρία, ο Ivica Dacic από τη Σερβία, ο Srđan Darmanović από το Μαυροβούνιο, ο Heiko Maas από τη Γερμανία, ο Luigi di Maio από την Ιταλία και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Αλβανίας Gent Cakaj.

Η σύσκεψη, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, θα ανοίξει από τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov, την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas. Ομιλία θα απευθύνει και ο Πρωθυπουργός της τεχνικής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Oliver Spasovski.

Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που ένα κράτος μέλος και μια υποψήφια χώρα συμπροεδρεύουν στη διαδικασία του Βερολίνου. Η κοινή προεδρία της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα ισχυρό μήνυμα περιφερειακής συμμετοχής και η ευκαιρία να παρουσιαστούν σημαντικά περιφερειακά θέματα σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα ανακοινωθεί η ατζέντα προτεραιότητας της κοινής προεδρίας, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ολοκλήρωσης και της σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από πολιτική, νομική και κοινωνικοοικονομική πλευρά. Θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία και τις ευρωπαϊκές προοπτικές της περιοχής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και της συνόδου κορυφής του Ζάγκρεμπ. Μετά τη συνάντηση αναμένεται κοινή δήλωση.

«Η υπουργική συνάντηση είναι το πρώτο γεγονός υπό την κοινή προεδρία της διαδικασίας του Βερολίνου. Αυτή είναι επίσης η πρώτη κοινή προεδρία της διαδικασίας του Βερολίνου μεταξύ ενός κράτους μέλους και μιας υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, γεγονός που αποτελεί επιβεβαίωση και ώθηση για ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η συνάντηση αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για να επιδείξει ένα ισχυρό πολιτικό όραμα και να στείλει σαφή και κοινά μηνύματα για την περιφερειακή συνεργασία και τις ευρωπαϊκές προοπτικές στην περιοχή πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη σύνοδο κορυφής του Ζάγκρεμπ, δήλωσε ο Dimitrov πριν από τη συνάντηση.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η Βουλγαρία, ως συμπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εργάζεται για την αύξηση των θετικών παραδειγμάτων σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών της περιοχής.

«Αυτός είναι ο τρόπος για να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και να επιλυθούν τυχόν ανοιχτά ζητήματα. Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια στα Σκόπια είναι η πρώτη από μια σειρά σημαντικών φόρουμ που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο της κοινής προεδρίας μας. Το αποκορύφωμα των κοινών προσπαθειών μας στο πλαίσιο αυτής της περιφερειακής πρωτοβουλίας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Σόφια το φθινόπωρο», δήλωσε η Zaharieva.

Η συνάντηση αναμένεται να επιβεβαιώσει το στρατηγικό ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής να γίνουν πλήρη μέλη της ΕΕ, οικοδομώντας μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα περιοχή σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. Αναμένεται ότι θα σταλεί ένα μήνυμα ότι η περιοχή θα πρέπει να επιδείξει την ωριμότητά της κατά την προσεχή περίοδο και να δείξει ότι αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της ΕΕ στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, βασισμένη στην πραγματική βούληση για μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της Κοινής Προεδρίας θα διεξαχθεί στη Σκόπια από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου ένα Φόρουμ ThinkTank που θα διοργανωθεί από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία Societas Civilis – Skopje σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ECFR), από τη Σόφια.

Οι υπουργοί Dimitrov και Zaharieva θα μιλήσουν στο φόρουμ ThinkTank ενώ αύριο οι κοινές θεματικές ομάδες θα περιλαμβάνουν υπουργούς εξωτερικών, εκπροσώπους της ΕΕ, από το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας και την κοινότητα του think-tank./ibna