Βουλγαρία: Ιατρικό εξοπλισμό παρέδωσε η Zaharieva στη Βόρεια Μακεδονία

Βουλγαρία: Ιατρικό εξοπλισμό παρέδωσε η Zaharieva στη Βόρεια Μακεδονία

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, η οποία επισκέπτεται τα Σκόπια, παρείχε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας τεχνολογικό και ιατρικό εξοπλισμό για δύο έργα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας της Βουλγαρίας.

«Εύχομαι υγεία. Χαίρομαι που με τέτοιες δωρεές στο πλαίσιο της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας της Βουλγαρίας θα συμβάλουμε στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε η Ekaterina Zaharieva.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, η Ekaterina Zaharieva παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Venko Filipce, 14 συνθέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες θα εξοπλίσουν σημεία εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Η βουλγαρική δωρεά αποτελεί μέρος του έργου “Ηλεκτρονική ανοσοποίηση” με 14 εργαστήρια εμβολιασμού κατά της ιλαράς και άλλων μολυσματικών ασθενειών, τεχνική υποστήριξη για φοιτητές με μειωμένη υγεία» αξίας 55.000 λέβα.

«Είμαι ευτυχής που οι συνθέσεις των υπολογιστών που παρέχονται θα βοηθήσουν στην δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου εμβολίων. Αυτό το μητρώο θα είναι πολύ χρήσιμο», δήλωσε η Ekaterina Zaharieva στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Venko Filipce. Επί του παρόντος, τα κέντρα ανοσοποίησης στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν διαθέτουν υπολογιστές για την ψηφιοποίηση των δεδομένων ανοσοποίησης. Ο πιθανός μελλοντικός εμβολιασμός κατά του κορωναϊού COVID-19 στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί στα ίδια σημεία ανοσοποίησης.

Ο Filipce ευχαρίστησε την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Zaharieva για τη βουλγαρική βοήθεια που παρέχεται για την υγειονομική περίθαλψη της Βόρειας Μακεδονίας μέσω της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας. Μέχρι στιγμής, δύο κέντρα για αυτιστικά παιδιά, στα Σκόπια και την Οχρίδα έχουν χτιστεί με έργα που χρηματοδοτούνται από τη Βουλγαρία και ένα τρίτο είναι υπό κατασκευή στο Τέτοβο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν επίσης την κατάσταση με την εξάπλωση του κορωναϊού στην περιοχή. Η Ekaterina Zaharieva μοιράστηκε τη βουλγαρική εμπειρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προληπτικών μέτρων για την πρόληψη της λοίμωξης.

Στο πλαίσιο του δεύτερου σχεδίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια της Βουλγαρίας, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έλαβε ιατρική συσκευή – χλωρομετρητή, για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρής πνευμονικής κυστικής ίνωσης.

Η δωρεά έγινε στο Πνευμονολογικό νοσοκομείο παίδων Kozle στα Σκόπια παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Nikola Dimitrov.

«Αυτή είναι η δεύτερη τέτοια συσκευή στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και στην ταχεία αποκατάσταση των παιδιών», δήλωσε η Ekaterina Zaharieva.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας έφθασε την Δευτέρα στα Σκόπια όπου θα φιλοξενήσει μαζί με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια την Τρίτη 10 Μαρτίου. Η συνάντηση αποτελεί μέρος της πρώτης κοινής προεδρίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας της διαδικασίας του Βερολίνου το 2020./ibna