Τουρκία: Τα αιτήματα του έδωσε ο Erdogan στις Βρυξέλλες-“Επανεξέταση” της Κοινής Δήλωσης του 2016

Τουρκία: Τα αιτήματα του έδωσε ο Erdogan στις Βρυξέλλες-“Επανεξέταση” της Κοινής Δήλωσης του 2016

Με διττό στόχο ταξίδεψε ο Recep Tayyip Erdogan στις Βρυξέλλες. Από τη μια πλευρά να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg όπου πήρε τη στήριξη της συμμαχίας για την Idlib. Από την άλλη για να συναντήσει την ηγεσία της ΕΕ καταθέτοντας τα αιτήματα του, ώστε να τα συζητήσουν στα όργανα της Ένωσης το επόμενο διάστημα ώστε να ξεκινήσει άμεσα και η επικαιροποίηση ή η αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu, ενώ από την πλευρά της ΕΕ ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen.

Με το πέρας της ωριαίας συνάντησης οι Michel και Von der Leyen παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, όπου δήλωσαν ότι υπήρξε συμφωνία στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου με επικεφαλής τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell  και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu.

Το αντικείμενο της ομάδας θα είναι η εξέταση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να διευκρινίσει  τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της, να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλείσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Ο Charles Michel στις δηλώσεις του σημείωσε ότι ήταν σημαντικό που ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης του 2016. «Μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με την εφαρμογή της δήλωσης” και “ ξεκαθαρίσαμε μια σειρά θέσεις (διαφορετικές ερμηνείες) για τη συμφωνία”.

Όπως εξήγησε, η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής , ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Idlib και τα σύνορα με τη Συρία.

Στο σημείο αυτό ενημέρωσε για τη δημιουργία της τεχνικής ομάδας που θα εργαστεί για να αποκτήσουν οι δυο πλευρές την ίδια ανάγνωση της Δήλωσης.

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του τόνισε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Erdogan και πως η σημερινή συνάντηση ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα σε καλή κατεύθυνση και «θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen από την πλευρά της σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές κι αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάστασης των μεταναστών στον Έβρο.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία σύμφωνα με την ίδια χρειάζεται στήριξη για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ο σημερινός διάλογος ήταν εποικοδομητικός και οδήγησε σε χαρτογράφηση, διευκρινίζοντας ότι η δήλωση του 2016 παραμένει επίκαιρη και τώρα οι δύο πλευρές θα δουν τι λείπει και πως θα την εφαρμόσουν.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Η εξέταση των στοιχείων της συμφωνίας θα γίνει για το σύνολο των προβλέψεων του 2016.

Τέλος ερωτηθείσα σχετικά με την επιχειρησιακή κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα, επανέλαβε πως κάθε υπερβολική βία είναι απαράδεκτη, κάθε πράξη των αρχών πρέπει να είναι αναλογική, τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό, εξηγώντας πως αυτά πάνε χέρι-χέρι./ibna