Κύπρος: Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα δυο πρώτα κρούσματα του κορωναϊού

Κύπρος: Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα δυο πρώτα κρούσματα του κορωναϊού

Τα δύο πρώτα κρούσματα κορωναϊού στην Κύπρο ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Πρόκειται για δύο άντρες ηλικίας 25 και 64 ετών που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μιλάνο και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σήμερα το απόγευμα, «δύο εκ των 50 δειγμάτων που είχαν σταλεί για εξέταση είναι θετικά. Άρα έχουμε τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού στην Κύπρο».

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, «όσοι συμπατριώτες μας έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωναϊού και εμφανίζουν τα συμπτώματα, να αυτό-περιοριστούν και να ενημερώσουν αμέσως το 1420. Αυτό ισχύει για όσους έχουν ταξιδέψει τις προηγούμενες 14 μέρες σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός από κρούσματα. Όπως λένε και οι ειδικοί, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».

Αναφερόμενος στα δύο περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν ως κρούσματα, ο Υπουργός σημείωσε ότι είναι και οι δύο Κύπριοι. Ο πρώτος είναι 25 ετών, ήρθε από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου, είχε εξεταστεί στο ιατρείο του αεροδρομίου και του είχε ζητηθεί και βρίσκεται ακόμα σε αυτό-περιορισμό, παρουσίασε συμπτώματα στις 5 Μαρτίου, και στις εξετάσεις που του έγιναν για 2η φορά επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα.

Το δεύτερο αφορά άντρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας, ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς λόγω συμπτωμάτων που παρουσίασε και από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι επίσης είναι θετικός σε κορωναϊό. «Το λυπηρό με το 2ο περιστατικό είναι ότι αφήχθηκε μεν στις 3 Μαρτίου, παρουσίαζε τα συμπτώματα, αλλά σήμερα ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε η εξέταση. Αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτηση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες. Είναι για αυτό που τονίζω για ακόμα μια φορά ότι όσοι προέρχονται από ταξίδι σε χώρες με επιβεβαιωμένα περιστατικά και παρουσιάζουν συμπτώματα εντός 14 ημερών πρέπει αμέσως να ενημερώνουν το 1420», είπε ο Κωνστανίνος Ιωάννου.

Πρόσθεσε πως «έχουν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα, ήδη οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας άρχισαν να έχουν επικοινωνία με τις επαφές και των δύο περιστατικών. Το ένα επειδή είναι σε αυτό-περιορισμό δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιον, άρα δεν τίθεται θέμα εντοπισμού άλλων στενών επαφών. Το πρόβλημα -αν μπορώ να το πω έτσι-, αφορά στο 2ο περιστατικό, το οποίο όπως σας προανέφερα από τις 3 Μαρτίου έχει παρουσιάσει συμπτώματα, αλλά μόλις χθες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές για τη διενέργεια της εξέτασης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες εντοπισμού όλων των επαφών του και όσοι από αυτούς που θα εξεταστούν εμφανίσουν τα συμπτώματα, θα ενεργοποιηθούν και πάλι τα πρωτόκολλα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός δήλωσε ότι ο ένας είναι στην Λευκωσία και ο δεύτερος στην Λεμεσό./ibna