Μαυροβούνιο: 64% των γυναικών θύματα σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους

Μαυροβούνιο: 64% των γυναικών θύματα σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους

Στο Μαυροβούνιο, μόνο στο 2% των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας σε βάρος γυναικών και κοριτσιών από το σύντροφό τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Από αυτό το ποσοστό, μόνο ένα τοις εκατό τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ «Καταφύγιο Γυναικών» (Women Safe House), τη μη κερδοσκοπική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για γυναίκες και παιδιά θύματα βίας SOS και τη ΜΚΟ Prima. Η έρευνα απέδειξε πως το 64% των γυναικών βιώνουν σεξουαλική βία από το σύντροφό τους και μόλις 12% καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

«Πιστέψτε τις γυναίκες, εμπιστευθείτε τα παιδιά. Κάθε φορά που ακούτε για κάποιο συμβάν, σας παρακαλούμε να το αναφέρετε. Αυτό ισχύει για τους επαγγελματίες υγείας, καθώς εκεί έχουμε τα πλέον ακραία περιστατικά με τις καταγγελίες βιασμών. Οι γονείς λένε ‘Μην το αναφέρετε’ και οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου λένε το ίδιο. Πρόκειται για έγκλημα», δήλωσε η Ljiljana Raičević, μέλος του Women Safe House.

Η σεξουαλική βία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της για την ισότητα των δύο φύλων στην Ευρώπη, δήλωσε η κ. Plamena Halacheva, επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένταξης, Πολιτικών Υποθέσεων, Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης .

«Ενώ η ΕΕ αποτελεί ηγέτη παγκοσμίως στην ισότητα των φύλων και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, και η βία και τα στερεότυπα φύλων εξακολουθούν να υφίστανται: Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία, ενώ το 55% έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση. Οι γυναίκες στην Ευρώπη πρέπει να πάψουν να είναι θύματα βίας και επιβλαβών στερεοτύπων. Για να επιτευχθεί αυτό, η στρατηγική απαιτεί τη λήψη νομικών μέτρων για την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση και την εναρμόνιση του ορισμού τέτοιων εγκλημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να ενσωματώσει συγκεκριμένες μορφές βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης», δήλωσε η Halacheva.

Σύμφωνα με την Halacheva, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι, πρώτον, απαιτούνται ισχυροί νόμοι, και κατά δεύτερον ένα αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης.

«Εκτός από την ενίσχυση του νομικού πλαισίου και των θεσμών, θα πρέπει επίσης να εργαστούμε στον τομέα της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, στη βελτίωση των υπηρεσιών για τους επιζήσαντες, την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αιτιών της βίας και την προώθηση της γυναικείας ενδυνάμωσης. Εν ολίγοις, πρέπει να εργαστούμε σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε ο Halacheva.

Η έρευνα δείχνει ότι το 70% των υποθέσεων για καταγγελίες σεξουαλικής επίθεσης απορρίφθηκαν από την εισαγγελία, καθώς ήταν δύσκολο να αποδειχθεί ενοχή χωρίς την κατάθεση του θύματος.

«Ο δράστης διατηρεί συνήθως μια νοοτροπία σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζει τη συμμετοχή του στο συμβάν, είτε επειδή δεν καταλαβαίνει τι έχει κάνει είτε επειδή έχει κανονικοποιηθεί αυτή η μορφή συμπεριφοράς. Καθίσταται λοιπόν, σαφής η σημασία της καταγγελίας από την πλευρά του θύματος για την απόδειξη ενοχής», δήλωσε η Danka Ivanović-Đerić από την Ανώτατη Εισαγγελία.

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και απαιτείται μια κοινή και συστηματική λύση», δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής, δήλωσε ο Υφυπουργός Dragan Pejanović.

«Πολιτική μας είναι η πρόληψη και καταστολή της βίας κατά των γυναικών και, σε περίπτωση βίας, η αποτελεσματική ανταπόκριση με την παροχή κατάλληλης προστασίας προς το θύμα, παρέχοντάς του την ανάλογη βοήθεια και προφύλαξη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως ο θύτης θα διωχθεί και θα τιμωρηθεί όπως αρμόζει στην περίσταση», δήλωσε ο Pejanović.

Το κράτος είναι αποφασισμένο να εμποδίσει κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών, ήταν το καταληκτικό σχόλιο της διάσκεψης με τίτλο «Ενημερώστε, πιστέψτε, πράξατε» – ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους, να καταγγείλουν το περιστατικό βίας και να μην ανεχθούν τέτοιες μορφές συμπεριφοράς. /ibna