Βόρεια Μακεδονία: Σε απομόνωση 64 γιατροί και 24 ασθενείς

Βόρεια Μακεδονία: Σε απομόνωση 64 γιατροί και 24 ασθενείς

Ο υπουργός Υγείας Venko Filipce δήλωσε σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου ότι 64 άτομα από την δερματολογική κλινική των Σκοπίων βρίσκονται σε απομόνωση, καθώς και 24 ασθενείς που είχαν έρθει σε επαφή με τον διευθυντή της κλινικής τις τελευταίες ημέρες, ο οποίος διαγνώσθηκε με κορωναϊό. Σε απομόνωση βρίσκονται επιπροσθέτως και δυο μέλη της οικογένειας του.

«Αν και όλοι έχουν διαφορετικό βαθμό κινδύνου – μικρό, μεσαίο έως υψηλό, δεδομένης της έντασης επαφής με τον νοσούντα γιατρό, πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο πρέπει να ληφθεί», δήλωσε ο υπουργός Filipce.

Επιπλέον, εκατοντάδες άλλοι βρίσκονται επίσης σε 14ήμερη απομόνωση κατ’ οίκον καθώς όλοι ήταν παρόντες στο συνέδριο που παρακολούθησε ο επιβεβαιωμένος με κορωναϊό γιατρός.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο συμμετείχαν συνολικά 103 άτομα και όλοι βρίσκονται σε περιορισμό στα σπίτια τους, ενώ παρακολουθούνται, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι στο συνέδριο ήταν και τρεις Έλληνες επισκέπτες, ενημερώνοντας προσωπικά τον Έλληνα ομόλογο του.

Ο Filipce έκανε επίσης έκκληση για τη χρήση των επίσημων πηγών, καθώς η διασπορά ψευδών ειδήσεων δημιουργεί περιττό πανικό.

Ο Υπουργός Υγείας δεν έκρυψε την απογοήτευση του με τη συμπεριφορά του γιατρού, ανακοινώνοντας ότι θα απολυθεί μετά τις εκλογές, καθώς δεν υπάρχει καμιά νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο τώρα.

«Παρόλο που είχαμε προειδοποιήσει και λάβαμε προληπτικά μέτρα εδώ και καιρό, αυτό που αντιμετωπίσαμε σήμερα είναι πραγματική απογοήτευση. Είναι πλέον προεκλογική περίοδος, δεν μπορεί να απολυθεί, αλλά θα επιλυθεί. Ολόκληρη η κλινική θα κλείσει για 14 ημέρες, αλλά θα υπάρχουν ευθύνες για τον καθένα που δεν συμμορφώνεται με τα προβλεπόμενα μέτρα», ανέφερε ο υπουργός Filipce.

Επιπροσθέτως δήλωσε ότι ερευνώνται οκτώ ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι από τη Βουλγαρία, ένας πολίτης από τη Βόρεια Μακεδονία που ήρθε από τη Σιγκαπούρη και τέσσερεις που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς από το Debar κι ένα άτομο από τη Gevgelija, αναμένοντας τα αποτελέσματα./ibna