Η πρόεδρος της RS καλεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση

Η πρόεδρος της RS καλεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) Željka Cvijanović δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει μια ιδέα για τη δημιουργία μικτής αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα εγκατασταθεί στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής για να σταματήσει το τεράστιο κύμα μεταναστών/προσφύγων που αναμένεται φτάνουν στην περιοχή.

«Εάν η ΕΕ έχει το δικαίωμα να χειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα με αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο πράγμα; Πρόκειται για τεράστια πρόκληση και κάτι που μπορεί να αλλάξει εντελώς την εικόνα του μέλλοντος όχι μόνο των Δυτικών Βαλκανίων αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί μια εστιασμένη απάντηση από όλες τις χώρες. Αυτή είναι η στιγμή για τα Δυτικά Βαλκάνια να υπερασπιστούν τον εαυτό τους συλλογικά», ανέφερε η Cvijanović σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημά της, το τι θα κάνει η Τουρκία και εάν η ΕΕ θα μεσολαβήσει για κάποια καλύτερη λύση μεταξύ τους.

«Τα πάντα είναι εκτός ελέγχου και έχει έρθει η ώρα για τη συλλογική ευθύνη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αντί να ξοδεύουμε ενέργεια για διαμάχες, πολιτικές και μίσος που θα έπρεπε να είχαν θαφτεί εδώ και πολύ καιρό. Εάν οι δυνάμεις των χωρών αυτών μπορούν να πάνε σε ολόκληρο τον κόσμο για να λάβουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές αλλά δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους, τότε κάτι πάει λάθος. Θα έρθει η ώρα για μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πράγματα ξεχωριστά. Ποιοι είμαστε αν δεν είμαστε ικανοί να προστατευθούμε, αλλά να βασιζόμαστε σε άλλους;», αναρωτήθηκε.

Είπε ότι είναι προφανές ότι η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας δεν λειτουργεί.

«Ανησυχώ γιατί αυτό δεν συμβαίνει κάπου μακριά από εμάς. Εάν οι μετανάστες καταφέρουν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, ένας τεράστιος αριθμός θα καταλήξει στις χώρες της περιοχής μας. Η μεταναστευτική κρίση μπορεί να επιλυθεί με διαφορετικό τρόπο και απαιτείται μια πιο αξιόπιστη προσέγγιση τόσο από την ΕΕ όσο και από την Τουρκία. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να σκεφτούν πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους και όχι μόνο να στηρίζονται στην ΕΕ για να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορά της», δήλωσε η Cvijanović.

Ο Συντονιστικός φορέας του Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα για την παρακολούθηση της μετακίνησης λαθρομεταναστών στο έδαφος της Δημοκρατίας Σέρπσκα κατέληξε ότι η αστυνομία της RS θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης.

«Σύμφωνα με την υπογεγραμμένη συμφωνία, η αστυνομία της RS θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στη συνοριακή αστυνομία της Β-Ε για την προστασία των συνόρων και την πρόληψη παράνομων διαβάσεων και, αν χρειαστεί, θα προσληφθεί πρόσθετος αριθμός αστυνομικών», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Η αστυνομία της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα συνεχίσει να εργάζεται για να αποκαλύψει ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και άτομα που επιδίδονται σε εμπορία ανθρώπων./ibna