Αντιδρά η Ελλάδα στο νέο νόμο της Αλβανίας για το περιουσιακό ζήτημα

Αντιδρά η Ελλάδα στο νέο νόμο της Αλβανίας για το περιουσιακό ζήτημα

Μια «λύση» χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν βασικές αξίες και δικαιώματα για τον νόμο για το περιουσιακό ζήτημα στην Αλβανία, χαρακτήρισε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του.

«Η υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ..

Οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα. Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στο νόμο που ψηφίσθηκε.

Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου» σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας./ibna