Βουλγαρία: Ενίσχυση των μέτρων για τον κορωναϊό

Βουλγαρία: Ενίσχυση των μέτρων για τον κορωναϊό

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Κέντρο για τον κορωναϊό ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από τη διεθνή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών πρωθυπουργών της ΕΕ και του Ισραήλ. Συμμετείχαν επίσης ορισμένοι εμπειρογνώμονες. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγιν ανταλλαγή εμπειριών για την καταπολέμηση του κορωναϊού, ο οποίος έχει ήδη φτάσει σε 107 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ανάλυση των ιταλικών υγειονομικών αρχών, δεν υπάρχει θάνατος στη χώρα που είναι κάτω των 60 ετών. Στο 30% των περιπτώσεων, οι θάνατοι είναι άνω των 80 ετών, δήλωσε ο προϊστάμενος του Εθνικού Επιχειρησιακού Κέντρου Dr. Ventsislav Mutafciski.

Προσδιόρισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την επιδημία της γρίπης ως επαρκή και τόνισε ότι δεν υπήρξε ταυτοποίηση μεταξύ αυτής και του κορωναϊού. «Αν η γρίπη Β έχει ως πρωταρχική ομάδα στόχου τους μαθητές, τότε η απειλούμενη ομάδα από τον κορωναϊό είναι οι ηλικιωμένοι”, δήλωσε ο Mutafchiiski.

Ο Mutafchiiski πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας περαιτέρω μέτρα.

«Κατά την πρότασή μας, συζητήσαμε ποιες είναι οι επιλογές για νέα εργαστήρια. Πρέπει να προσκαλέσουμε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές στη Βουλγαρία, όπου υπάρχουν ιολογικά εργαστήρια, να οργανώσουν την εκπαίδευση και να ξεκινήσουν τις δοκιμές. Αυτό θα επιτρέψει την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δυνατής ροής ασθενών», εξήγησε ο Mutafchiiski.

Οι περισσότερες από τις χώρες της τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στα αυστηρά μέτρα. «Το Ισραήλ είναι μια χώρα που έχει λάβει πολύ κατάλληλα μέτρα. Είναι επίσης πολύ απειλούμενο λόγω της μεγάλης τουριστικής ροής. Όλες οι πλευρές υπογραμμίζουν ότι η ευθύνη για την καραντίνα σε δυνητικούς ασθενείς δεν πρέπει να μεταφερθεί σε ιατρικά ιδρύματα. Έχει επισημανθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μολυσμένων ασθενών είναι ελαφρώς άρρωστοι και ότι πρέπει να σχεδιαστούν μηχανισμοί για τη θεραπεία τους στο σπίτι», συνέχισε ο καθηγητής Mutafchiiski.

Επισήμανε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Βουλγαρία για τον περιορισμό των μετακινήσεων είναι παρόμοια με εκείνα άλλων χωρών.

Αυτό που συνέβη στο Pleven με την επιστροφή των ασθενών από το νοσοκομείο δεν αντιστοιχεί σε αυτό που εξέδωσα ως εντολή. Μόλις έμαθα αυτό το ζήτημα, προειδοποίησα τον διευθυντή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Pleven να τηρεί αυστηρά τις εντολές που εξέδωσα. Είναι απαράδεκτο να αρνούνται την είσοδο ατόμων που χρειάζονται αιμοκάθαρση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, TELC. Παρόλο που δεν υπήρξε παρόμοια κατάσταση στο Gabrovo, είχα την ίδια συζήτηση με τον διευθυντή του νοσοκομείου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Kiril Ananiyev κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε μετά τη διεθνή τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19.

Ο υπουργός Ananiyev δήλωσε την απογοήτευση του για ότι συνέβη στο Pleven τόσο περισσότερο λόγω της χτεσινής του επίσκεψής στην πόλη και του γεγονότος ότι προσωπικά έμεινε πεπεισμένος για την εξαιρετική οργάνωση του ιδρύματος. Από αυτή την άποψη, η διεύθυνση του νοσοκομείου του Pleven έχει την εντολή να μην επιτρέπει τέτοιες ερμηνείες κειμένων, και αν έχουν ερωτήσεις, μπορούν πάντα να ζητήσουν διευκρινήσεις από το Υπουργείο Υγείας.

«Η διαταγή είναι εξαιρετικά σαφής – να περιορίσει την πρόσβαση των ξένων, να αναστείλει την παροχή συμβουλών σε παιδιά και γυναίκες, τις προγραμματισμένες συνεδρίες και τις επισκέψεις. Αυτοί είναι οι περιορισμοί, οτιδήποτε άλλο πρέπει να εξυπηρετείται από τα ιατρικά ιδρύματα», εξήγησε ο Kiril Ananiyev.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, οι ποσότητες που συμφωνήθηκαν με τη Δημοκρατία της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη παραληφθεί. Αυτό θα προσφέρει πρόσθετη ιατρική προστασία. Παράλληλα, διεξάγονται συζητήσεις με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και με τρίτες χώρες για την παροχή περισσότερων διασφαλίσεων. Η διαδικασία παραγωγής προστατευτικών μασκών και ενδυμάτων στη Βουλγαρία συνεχίζεται επίσης. Εξετάζονται διάφορες επιλογές σχετικά με το πώς οι γενικοί ιατροί και οι λιανοπωλητές, όπως τα φαρμακεία, μπορούν να αποκτήσουν τις ποσότητες που χρειάζονται. Η δυνατότητα αυτή γίνεται μέσω συγκεκριμένων αιτήσεων προς τις περιφερειακές υγειονομικές επιθεωρήσεις στο έδαφος της χώρας, κατέστησε σαφές ο Υπουργός Υγείας./ibna