Τα πρώτα οικονομικά μέτρα για τον κορωναϊό στην Ελλάδα

Τα πρώτα οικονομικά μέτρα για τον κορωναϊό στην Ελλάδα

Στην «πράξη» περνάει η ελληνική κυβέρνηση, ούτως ώστε να μετριάσει τις συνέπειες τις εξάπλωσης του κορωναϊού. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εντός των επόμενων ωρών, η κυβέρνηση λαμβάνει τα πρώτα έκτακτα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού.

Μεταξύ αυτών προβλέπεται τετράμηνη αναστολή των πληρωμών ΦΠΑ αλλά και δόσεων ρυθμίσεων πληρωτέων στο τέλος Μαρτίου για περιοχές όπου επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Αντίστοιχα, αναστέλλονται έως 30/6/2020 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρωτέες ως 30/3/2020, για περιοχές στις οποίες έχουν επίσης κλείσει επιχειρήσεις με κρατική εντολή.

Την ίδια ώρα, αναστέλλονται οι διοικητικές απαιτήσεις και παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες, ώστε να γίνεται νέα οργάνωση χρόνου εργασίας, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ενθαρρύνεται η σταδιακή πρόσβαση και προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διαμορφώνονται οι συνθήκες για εργασία από το σπίτι στις περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου οργανωτικά και τεχνικά είναι εφικτό.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημιουργείται σύστημα παρακολούθησης όλων των εξελίξεων, μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ροών εισφορών στον ΕΦΚΑ, ώστε η κυβέρνηση να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος  των απωλειών για επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθεί μέριμνα έως το τέλος του μήνα και την επόμενη μισθοδοσία, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του παρόντος υπάρχει ζήτημα κρατικών ενισχύσεων σε ενδεχόμενη κάλυψη των αποδοχών αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη διαμόρφωση συντονισμένων δράσεων, ενώ ειδικά για το θέμα των αποδοχών, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα.

Τις ανακοινώσεις έκαναν πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης./ibna