Η Αθήνα προετοιμάζεται για τη διασφάλιση της οικονομίας από την εξάπλωση του COVID-19

Η Αθήνα προετοιμάζεται για τη διασφάλιση της οικονομίας από την εξάπλωση του COVID-19

Καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωναϊού (COVID-19) στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 73 το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ανακοινώσει μια πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, προετοιμάζει μια δική της πρόταση για την προστασία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα έκτακτης βοήθειας του Υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές και παροχές κοινωνικής ασφάλισης για τις επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές, ξεκινώντας από εκείνες της δυτικής Ελλάδας όπου η επιδημία ήταν μεγαλύτερη, όπως η Αχαΐα, η Ηλεία και η Ζάκυνθος.

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η επιδημία, οι επιχειρήσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας, των οποίων ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε από την εξάπλωση του COVID-19, θα καταστούν επίσης επιλέξιμοι για στήριξη.

Οι αρχές παρακολουθούν σειρά βασικών επιχειρηματικών τομέων και κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, των επιχειρήσεων μεταφορών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, προκειμένου να αξιολογήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις μέχρι σήμερα και να σχεδιάσουν μια οργανωμένη αντίδραση για τη διασφάλιση της πραγματικής οικονομίας. Επιπλέον, εξετάζεται επίσης ένα σύνολο πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ολόκληρη την οικονομία.

Η Αθήνα αναμένει επίσης τα αποτελέσματα μιας κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης στο μπλοκ. Η Ελλάδα προέτρεψε τους εταίρους της Ευρωζώνης να αναλάβουν διαρθρωμένη δράση για την υποστήριξη οικονομιών και συστημάτων υγείας, καθώς και να εξασφαλίσουν την ελαχιστοποίηση των πιέσεων της ύφεσης.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πίεσε για κάποια δημοσιονομική ελευθερία κινήσεων σε σχέση με το πρόγραμμα μετά το πακέτο διάσωσης.

Ωστόσο, οι τοπικές εκθέσεις υποδεικνύουν ότι κάποια βοήθεια μπορεί να είναι στο δρόμο με τη μορφή χαλάρωσης των υποχρεώσεων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ανάλογα με τον αντίκτυπο της επιδημίας στην τουριστική βιομηχανία, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ενδέχεται να είναι ανοικτοί σε αποφάσεις για μέτρα ανακούφισης – δηλαδή φορολογικές περικοπές – που στοχεύουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς και κάποια προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων./ibna