Μαυροβούνιο: Επιχορήγηση 1 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ

Μαυροβούνιο: Επιχορήγηση 1 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ

Μέσα στα επόμενα δύο έτη, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Μαυροβούνιο θα επενδύσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για την ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης του Μαυροβουνίου μέσω του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΜΜΕ. Το ποσό θα διατεθεί για την υλοποίηση πέντε επιλεγμένων έργων, τα οποία θα φέρουν την υπογραφή συνολικά 16 εταιρειών και οργανισμώνπου δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Τα έργα θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, την κατάρτιση των δημοσιογράφων, την προώθηση των τοπικών μέσων ενημέρωσης, την προώθηση της προστασίας των καταναλωτών και την εξειδίκευση της κάλυψης από τα ΜΜΕ ζητημάτων που αφορούν τις μειονότητες.

Το πρόγραμμα για την επαγγελματική κατάρτιση των μέσων ενημέρωσης διεξάγεται για τρίτη φορά από το 2017, και μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ για την επαγγελματική κατάρτιση των ΜΜΕ στο Μαυροβούνιο. Ο σύμβουλος των μέσων ενημέρωσης στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, Nadežda Dramičanin, τόνισε ότι ήταν απαραίτητο να συνεχιστούν οι επενδύσεις στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο επαγγελματισμού και ο βαθμός ανεξαρτησίας τους.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη μιας επαγγελματικής, ανεξάρτητης, διαφανούς, υπεύθυνης και οικονομικά βιώσιμης ενημέρωσης στο Μαυροβούνιο. Θέλουμε να στηρίξουμε τους δημοσιογράφους και τις οργανώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τις τελευταίες τάσεις της δημοσιογραφίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και στην ανάδειξη της συζήτησης γύρω από τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, θέλουμε επίσης να υποστηρίξουμε οργανισμούς που έχουν τη δυνατόττηα να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές των μέσων ενημέρωσης και να ενισχύσουν την παιδεία στα ΜΜΕ, σε μια εποχή που οι δημοκρατικές αρχές απειλούνται από την παραπληροφόρηση και την πληροφοριακή επιρροή», δήλωσε ο Dramičanin.

Η Ραδιοτηλεόραση Pljevlja θα υλοποιήσει το έργο «Κέντρο ενημέρωσης για την Κάλυψη Περιβαλλοντικών Θεμάτων» σε συνεργασία με το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CEDEM) και τη ΜΚΟ «Green Home». Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διοργανώσουν εκπαιδευτικές συναντήσεις για δημοσιογράφους οι οποίοι στη συνέχεια θα ετοιμάσουν τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας του Μαυροβουνίου (CIN), σε συνεργασία με την εβδομαδιαία εφημερίδα “Monitor” και το Balkan Reporting Network, θα υλοποιήσει το έργο «Ερευνητική Δημοσιογραφία για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Μαζί με τους Πολίτες».

«Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας για ερευνητική δημοσιογραφία και στην αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τα θέματα των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα Κεφάλαια 23, 24 και 27. Εκτός από τα ερευνητικά ρεπορτάζ, θα δημιουργήσει επίσης μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν οι ίδιοι για εξελίξεις γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα σε τοπικό επίπεδο», σημειώνει η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Μαυροβούνιο στο δελτίο τύπου.

Η εταιρεία παραγωγής B Film Montenegro, μαζί με το Κέντρο Πολιτικής Εκπαίδευσης (CCE), το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής και Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης και το Ίδρυμα Share θα υλοποιήσουν το έργο «Υποστήριξη τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ιστορίες από πρώτο χέρι!» που απευθύνεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και θα έχει την ευκαιρία να λάβει μικρές επιχορηγήσεις ύψους μέχρι € 15.000. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι τοπικών μέσων ενημέρωσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα ψηφιακής και οικονομικής παιδείας στα ΜΜΕ. Το έργο «Είστε ό,τι καταναλώνετε – περισσότερες επαγγελματικές ιστορίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών» θα υλοποιηθεί από την TV Prva, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (CEZAP) και τη ραδιοτηλεόραση Cetinje. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανεξάρτητη και ερευνητική δημοσιογραφία με έμφαση στα δικαιώματα των καταναλωτών μέσω της κατάρτισης των ενδιαφερόμενων δημοσιογράφων, καθώς και με τη διοργάνωση μιας δημόσιας εκδήλωσης με τους πολίτες.

Η Galileo Production και οι MKO LGBT Forum Progress, 35mm, 4 LIFE, η νεολαία των Ρομά «Walk with Us – Phiren Amenca» και η Ένωση Νέων με Αναπηρίες θα συνεργαστούν για το έργο «PRIME – Professional, Responsible, Inclusive Media» (ΜΜΕ Επαγγελματικά, Υπεύθυνα, Χωρίς Αποκλεισμούς). Θα εργαστούν για την ανάπτυξη της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας σχετικά με θέματα της ΕΕ με επίκεντρο τις μειονότητες, μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών μαθημάτων και την καθιέρωση μιας ειδησεογραφικής αίθουσας για τη διεξαγωγή αναλυτικών ερευνών. Το έργο θα φιλοξενήσει επίσης το πρώτο φεστιβάλ ΜΜΕ γύρω από τη δημοσιογραφία χωρίς αποκλεισμούς.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που υποστηρίζουμε αυτά τα πέντε φιλόδοξα σχέδια επιχορηγήσεων, τα οποία θα παράσχουν κατάρτιση στην ερευνητική δημοσιογραφία και άλλες εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους δημοσιογράφους. Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα αυξήσουν επίσης την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σημαντικά τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για την πορεία ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ. θα υποστηρίξουν την επαγγελματική κατάρτιση των ΜΜΕ σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα αναβαθμίσουν επίσης το χώρο οπτικοακουστικής παραγωγής στο Μαυροβούνιο. Αναμένουμε την επιτυχή υλοποίηση των έργων και τα βιώσιμα αποτελέσματά τους στο χώρο των ΜΜΕ», επεσήμανε ο Dramičanin. /ibna