Σερβία: Απονομή βραβείων στο διαγωνισμό φωτογραφίας «Εμπόδια μέσα από το φακό»

Σερβία: Απονομή βραβείων στο διαγωνισμό φωτογραφίας «Εμπόδια μέσα από το φακό»

Η τελετή απονομής στο διαγωνισμό φωτογραφίας “Give Us Motive – Detect Barrier through Lens” (Δώστε μας Κίνητρο – Εντοπίστε Εμπόδια μέσα από το Φακό) που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Όλα τα πρόσωπα της Διαθεσιμότητας» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο πληροφοριών της ΕΕ στο Σεράγεβο. Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να εντοπιστούν οι διάφορες μορφές εμποδίων που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρίες.

Ο Gianluca Vannini, Επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρησιακών Θεμάτων για την Κοινωνική Ανάπτυξη, την Κοινωνία των Πολιτών και τη Διασυνοριακή Συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουμε συνήθειες και στάσεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία και να αρχίσουμε να δομούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε αυτά τα θέματα και να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να εξαλείψουμε όχι μόνο τα φυσικά εμπόδια, αλλά και εκείνα που σχετίζονται με την έλλειψη πρόσβασης στην πληροφόρηση και την επικοινωνία για τα άτομα με αναπηρίες», προσθέτοντας ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στις δεξιότητες και τις δυνατότητες, όχι στις αδυναμίες».

Η εκστρατεία διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος “Κοινότητες διαφορετικών αλλά ίσων πολιτών” που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό UDAS, σε συνεργασία με τη Συνέλευση των Πολιτών του Ελσίνκι της Banja Luka και τον Σύλλογο Πολιτών «Nešto Vise» από το Σεράγεβο.

«Χωρίς την δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους, προϊόντα και υπηρεσίες, τα άτομα με αναπηρίες δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία προαγωγή. Ο στόχος μας είναι να προωθούμε συνεχώς κάθε μορφή προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες, ώστε να αποτελεί μέρος του σχεδιασμού και να δημιουργεί ευκαιρίες αντί να θεωρείται επιβάρυνση τόσο για τις κοινωνικές ομάδες όσο και για τον επιχειρηματικό τομέα», δήλωσε ο Tanja Mandić Đokić, σύμβουλος του έργου και ακτιβιστής στο πλαίσιο του κινήματος αναπηρίας.

Ο Željko Volaš, Πρόεδρος του Οργανισμού UDAS, τόνισε ότι μέσω του προγράμματος «Equally Different» (Το ίδιο διαφορετικοί) θέλουμε να αναπτύξουμε μια νέα αντίληψη κοινοτικής προσέγγισης, όπου οι πολίτες θα ενθαρρύνονται και θα ενδυναμώνονται μεταξύ τους ώστε να αισθάνονται ισότιμα μέλη της κοινότητας. «Εμείς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, θέλουμε να θέσουμε και άλλα ζητήματα στις τοπικές κοινότητες που εκτείνονται πέρα ​​από την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, όπως θέματα οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικά ζητήματα, ζητήματα συμφιλίωσης και κοινοτικές διασυνδέσεις. Μέσω αυτής της προσέγγισης ενθαρρύνουμε τις κοινότητες να συνεργαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μια κοινωνία προσιτή σε όλους, διότι αυτό που ωφελεί τα άτομα με αναπηρίες είναι επίσης ωφέλιμο για τους υπόλοιπους πολίτες», δήλωσε ο Željko Volaš.

Οι Aleksandra Stošić και η Milijana Bojić κέρδισαν την πρώτη θέση. O Adna Memić αναδείχθηκε δεύτερoς, ενώ η Džana Hodžić ήταν τρίτη. Εκτός από την απονομή των βραβείων στους καλύτερους φωτογράφους, η εκδήλωση στο Κέντρο πληροφόρησης της ΕΕ περιελάμβανε επίσης μια έκθεση φωτογραφιών με άλλα εκθέματα που απαθανατίζουν με μοναδικό τρόπο τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες. /ibna