Αλβανία: Βολές Rama εναντίον του Προέδρου Meta

Αλβανία: Βολές Rama εναντίον του Προέδρου Meta

«Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας πρόεδρος στέλνει επιστολές στις Βρυξέλλες για να υπονομεύσει την ένωση μεταξύ Ευρώπης και της χώρας του», δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Edi Rama σχολιάζοντας την επιστολή του Προέδρου Ilir Meta προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση. , Olivér Várhelyi.

Ο Rama δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της διεύρυνσης της ΕΕ μια υποψήφια χώρα έχει τις Βρυξέλλες υπέρ της και τον πρόεδρό της εναντίον της χώρας και κατά των ίδιων των Βρυξελλών».

«Η Αλβανία μπορεί να πάρει, μπορεί και να μην πάρει το «Ναι» που αξίζει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά η θεραπεία μέχρι το τέλος της συντριπτικής ασθένειας που έχει καταβροχθίσει το σώμα και την ψυχή της για 30 χρόνια δεν μπορεί και δεν θα σταματήσει από τις επαίσχυντες κρίσεις που προκαλούνται από τη θεραπεία της μεταρρυθμιστικής της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Rama.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «καθώς ξεκίνησε η εντατική θεραπεία της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, η αντίδραση ξεκίνησε με υψηλές θερμοκρασίες στο σώμα των ασθενών που ασθενούν από τον καρκίνο της διαφθοράς»

«Ο μόχθο των εμπύρετων με μποϊκοτάζ, βόμβες μολότοφ, διατάγματα είναι απλώς οι συνέπειες της έντασης της θεραπεία για τον καρκίνο», δήλωσε ο Rama.

Μετά τη δημοσιοποίηση της λέκθεσης αξιολόγησης από την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta απέστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Oliver Vahelyi σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, επικρίνοντας όμως την αξιολόγηση ΕΕ για τη σύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στην επιστολή του, ο Meta εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση και τις προσπάθειες υποστήριξης της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και δήλωσε ότι εξακολουθεί να αισθάνεται ελπιδοφόρα ότι τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν τη σύσταση της Επιτροπής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Παραμένω με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συνάντησή μας στα Τίρανα και πραγματικά ενθαρρύνθηκα από το ρεαλισμό και την προθυμία σας να μετατρέψετε παρελθούσες αποτυχίες σε ευκαιρίες. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της διαδικασίας διεύρυνσης δεν είναι μόνο απαίτηση των κρατών μελών αλλά και απαραίτητη για την πραγματική πρόοδο των υποψήφιων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας ».

Στη συνέχεια, ο Meta εξέφρασε τη «λύπη του» του για τη «απεικόνιση των γεγονότων» που σχετίζεται με την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τη «διαμάχη» για τον ορισμό ενός από τους δικαστές «λόγω διαφορετικής ερμηνείας της διαδικασίας διορισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος σημειώνει στην επιστολή του, ότι υπάρχει πράγματι μια διαφορά, αλλά την ευθύνη για την διαφορετική ερμηνεία φέρει η πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματος «που επιδιώκει να καταλάβει και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και να κλιμακώσει περαιτέρω την sui generis κρίση στην Αλβανία».

Η Meta ζήτησε από την Επιτροπή να κρατήσει στο επίκεντρο τα συμφέροντα του αλβανικού λαού και να μην υποστηρίξει την «περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» που θα οδηγήσει στην κλιμάκωση της «τρέχουσας κρίσης και θα ενθαρρύνει την εγκατάλειψη της Αλβανίας»./ibna