Κύπρος: Διερευνάτε πιθανό κρούσμα κορωναϊού

Κύπρος: Διερευνάτε πιθανό κρούσμα κορωναϊού

Καθώς η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι διερευνά πιθανό κρούσμα κορωναϊού, που αφορά στρατιώτη, ο οποίος τέθηκε υπό περιορισμό σήμερα, καθώς παρουσίασε συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού, ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Όσον αφορά τον προς διερεύνηση νεαρό από την Ελλάδα για το αν είναι θετικό στον κορωναϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, επισκέφθηκε πρόσφατα την οικογένειά του και δεν αποκλείεται να ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση για τη διαχείριση του περιστατικού. Το δείγμα θα σταλεί για ανάλυση στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

Ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα μέτρα ενημέρωσης για τον κορωναϊό και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για την προμήθεια των κρατών με φάρμακα και αναλώσιμα, σε δηλώσεις του μετά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες. Επικαλούμενος ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση των περιστατικών του νέου κορωναϊού στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα είπε ότι «από την ενημέρωση που είχαμε από το ΕCDC τις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη αύξηση των περιστατικών στην Ευρώπη, διότι πλέον δεν μιλούμε για εισαγόμενα περιστατικά από τρίτες χώρες αλλά από μετάδοση στις ίδιες τις χώρες».

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε ικανοποίηση για την αναφορά του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για αποτροπή πιθανής έλλειψης φαρμάκων σε περίπτωση που υπάρξει πανδημία, ενδεχόμενο που μας ανησυχούσε ιδιαίτερα στην Κύπρο σαν μια μικρή χώρα. «Επιπλέον ένα θέμα που μας απασχολεί είναι η προμήθεια προστατευτικού υλικού για τους επαγγελματίες υγείας και αναλωσίμων, για τους επαγγελματίες υγείας», είπε και συνέχισε: «Το θέμα αυτό το είχαμε θέσει και πριν από δύο βδομάδες και με ικανοποίηση άκουσα ότι τη δευτέρα ολοκληρώνονται οι προσφορές άρα, χωρίς να μας έχουν δοθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αναμένουμε τις επόμενες βδομάδες να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του για τα μέτρα που λαμβάνουν οι άλλες χώρες, με ικανοποίηση έχει διαπιστώσει ότι «σαν Κύπρος έγκαιρα έχουμε λάβει τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ιδιαίτερα στα θέματα ενημέρωσης του κόσμου, για τα μέτρα αυτοπροστασίας και το χειρισμό ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Επίσης, σε παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και νέα βήματα σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Τόνισε ότι η διαχείριση ενός μεγάλου επικοινωνιακού υλικού είναι δύσκολη δουλειά γι’ αυτό πρότεινε τη δημιουργία μιας κεντρικής δομής για διαχείριση και διάδοση των εγγράφων με τα δεδομένα για να μην ανακυκλώνονται οι ίδιες πληροφορίες και να υπάρχει παραπληροφόρηση και πρόκληση πανικού.

«Οι ακριβείς πληροφορίες θα αποτρέψουν την παραπληροφόρηση και αξίζει να δούμε πώς θα μας βοηθήσει η Κομισιόν» ανέφερε ο κ. Ιωάννου. Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι κρίσιμο να υπάρχει ένα κεντρικό ευρωπαϊκό σημείο που να εποπτεύει συνεχώς σε ποιες χώρες υπάρχει μετάδοση του ιού. «Αυτή η παρακολούθηση θα βοηθήσει τα ευρωπαϊκά κράτη να αναπτύξουν κοινή πολιτική για τα τεστ που πρέπει να γίνουν». Η προστασία της δημόσιας υγείας, μας αναγκάζει να εξετάσουμε μέτρα που θα μπορούσαν προσωρινά να περιορίσουν την κυκλοφορία μεταξύ των εδαφών μας. Τώρα που μιλούμε δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κύπρο αλλά περιμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ώρες ή μέρες. Η Εθνική μας ετοιμότητα βελτιώνεται χάρη σε μέτρα απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμη πιο αυστηρά.

Στην Κύπρο και η θεραπεία και η πρόληψη και η ετοιμότητα ρυθμίζονται από ένα ανεξάρτητο μηχανισμό και δίνουμε και στις τρεις φάσεις την ίδια σημασία, έχουν υιοθετηθεί μέτρα ελέγχου στα σημεία ελέγχου και στα οδοφράγματα στις οδούς προς τα κατεχόμενα που δεν ελέγχονται από την κυπριακή δημοκρατία. Θεραπεία είχαμε μόνο για τα ύποπτα κρούσματα. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της Κομισιόν τονίζω ότι η Κύπρος θεωρεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ως πολύτιμες για τα πρωτόκολλα για την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων ετοιμότητας και ανταπόκρισης, της συνεχούς ενημέρωσης της επιδημιολογικής καταστάσεως και η συχνή και γρήγορη αξιολόγηση του κινδύνου μάς βοηθά να πάρουμε αμέσως τα μέτρα που χρειάζονται. Εκτιμούμε και το ότι υπήρξε η ομάδα ανταπόκρισης στον κορωναϊό την οποία συγκρότησε η Πρόεδρος της Κομισιόν και τον κοινό μηχανισμό δημοσίων αγορών για τον προστατευτικό εξοπλισμό, κάτι που ζητήσαμε πολλοί από εμάς στην τελευταία μας σύνοδο στις Βρυξέλλες. Τώρα η βασική μας ανησυχία παραμένει να δούμε εάν ο εξοπλισμός φθάσει εγκαίρως, με ένα τέτοιο μηχανισμό η κομισιόν θα μπορούσε και για μια τέτοια γρήγορη αποστολή. Η εν δυνάμει ελλείψεις φαρμάκων είναι μια άλλη πηγή μεγάλης ανησυχίας και θα πρέπει να συντονιστούμε. Επίσης με χαρά άκουσα τον διευθυντή της ΕΜΑ να λέει ότι αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Ο κορωναϊός έφθασε σε μια κρίσιμη στιγμή στην Ευρώπη τα τελευταία νούμερα από την Ιταλία και άλλες χώρες το αποδεικνύουν, επομένως χρειάζεται να δούμε όλοι μαζί κυρίως σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις του προστατευτικού εξοπλισμού./ibna