Η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για την εξεύρεση λύσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά στα ελληνικά νησιά

Η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για την εξεύρεση λύσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά στα ελληνικά νησιά

Μετά την επίσκεψη της Προέδρου Von der Leyen στην Ελλάδα την Τρίτη μαζί με τους προέδρους των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο δράσης της για την άμεση λήψη μέτρων υπέρ της Ελλάδας, το οποίο χαιρέτισαν οι υπουργοί στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα και τους ενδιαφερόμενους και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτών των συνεχιζόμενων προσπαθειών υποστήριξης, η Πρόεδρος Ursula von der Leyen μίλησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά νησιά. Μαζί συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια διαδικασία για να εξασφαλίσουν την προστασία και τη φροντίδα ορισμένων από τα πιο ευάλωτα άτομα της Ευρώπης, τα ασυνόδευτα παιδιά.

Η Πρόεδρος ανέθεσε στην αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Ylva Johansson να προωθήσει αυτή τη διαδικασία. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος Johansson θα ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς και ενδιαφερόμενους. Σκοπός της επίσκεψης είναι η αναζήτηση λύσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.

Ο πρόεδρος Von der Leyen δήλωσε: “Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα από την Επίτροπο Johansson να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να βρει λύσεις για να εξασφαλίσει την προστασία τους. Η Επίτροπος Johansson και εγώ θα συνεργαστούμε τώρα στενά με τα κράτη μέλη για να βρούμε ένα ασφαλές μέρος για αυτά τα παιδιά “.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: « Επί πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει την τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει παράσχει την προσωπική στήριξή της στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η καθαρή επίδειξη Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης , η οποία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ουλές στην ψυχή δεν είναι εύκολο να γιατρευτούν. Ας κάνουμε όλοι ότι χρειάζεται ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί  αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα».

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν, αφενός, στις προσπάθειες αλληλεγγύης άλλων κρατών μελών μέσω της εθελοντικής μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη και αφετέρου στις βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει αυξημένη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη από την άποψη αυτή. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια διάσκεψη με τα κράτη μέλη για τα παιδιά στα μεταναστευτικά ρεύματα που θα διεξαχθεί την άνοιξη, με επίκεντρο τις προσπάθειες μετεγκατάστασης./ibna