Ελλάδα: Καθίζηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Ελλάδα: Καθίζηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2019. Με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 αύξηση μόλις 1%. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ η ανάπτυξη «έτρεχε» με ρυθμό 2,8%

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα διαμορφώνεται  ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,9% του ΑΕΠ, επίδοση πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά και τις αναθεωρημένες προβλέψεις διαφόρων φορέων για υπέρβαση ακόμα και του 2%.

Τα στοιχεία

Με αυτά τα δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε πέρυσι σε 194,4 δισ. ευρώ έναντι 190,8 δισ. ευρώ το 2018.

Από τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι σε όρους όγκου, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1%, με τη γενική κυβέρνηση να δίνει τον ρυθμό (+2,1%) και τα νοικοκυριά να ακολουθούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στην κατανάλωση, κατά μόλις 0,8%.

Σε ετήσια βάση, προκύπτει επίσης οριακή αύξηση (0,7%) στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ενώ οι εξαγωγές έτρεξαν με ρυθμό 4,8% και οι εισαγωγές με 2,5%.

Τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, όμως, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε μόλις 0,4%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 9,7%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,5% και οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 5%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ, το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, να καταγράψει μείωση 0,7%.

Χαμηλό σημείο εκκίνησης

Με βάση τα παραπάνω, δημιουργείται ένα προβληματικό σημείο εκκίνησης για το 2020 και μάλιστα όταν έχει καταστεί σαφές ότι θα πληγεί σε ένα βαθμό και η ελληνική οικονομία από την επέκταση του κορωναϊού. Πρόσφατες εκτιμήσεις του δημοσιονομικού συμβουλίου ανέφεραν ψαλίδισμα της αναπτυξιακής δυναμικής έως και κατά 0,7% (στην περιοχή του 1,88%) για φέτος, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει εκπονήσει τέσσερα διαφορετικά σενάρια επιδράσεων στην οικονομία./ibna