Δήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Δήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα για την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου για να συζητήσουν την κρίση στο Idlib και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην επικράτειά της και τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει για την υποδοχή 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς. Η κατάσταση αυτή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι παράνομες διελεύσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο. Οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διελέυσεις δια ξηράς ή θαλάσσης. Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπου φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρακτική υποστήριξη που ανακοίνωσε η Επιτροπή στις 4 Μαρτίου 2020. Η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί επίσης με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα αυτό.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 όσον αφορά όλα τα κράτη μέλη. Η παρούσα δήλωση παράγει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες. Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επιθυμούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και δέσμευσης.

Στο Idlib, η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης.

Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η ολίσθησει σε διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση και να αποφευχθεί περαιτέρω πόνος. Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ζωών. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της επίθεσης στην Idlib και των συνεπειών της.

Αυτά τα μηνύματα μεταφέρθηκαν σε όλα τα βασικά μέρη. Η ΕΕ διατηρεί επαφές με άλλους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθεί έντονα η σαφής διεθνής συναίνεση υπέρ της αποκλιμάκωσης και της διαρκούς εκεχειρίας.

Το Συμβούλιο σημειώνει την έκβαση της χθεσινής συνάντησης της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μόσχα και επαναλαμβάνει, με τον εντονότερο δυνατό τρόπο, την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να διατηρήσουν σε ισχύ μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, για να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων στο έδαφος και από τον αέρα και να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων που έχουν αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ στην περιοχή, οι αδιάκριτες επιθέσεις και η καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, των σχολείων και των οικισμών εκτοπισμένων από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν και πρέπει να σταματήσουν.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση της ΕΕ ότι όλοι οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Το Συμβούλιο καλεί το συριακό καθεστώς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ανακοινωθέντος της Γενεύης το 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, παραμένει προσηλωμένο στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους. Η ΕΕ θα προωθήσει ενεργά μια ανανεωμένη και συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή κρίση και να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα την ανθρωπιστική κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για τη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων περιοχών, και δεσμεύεται να αυξήσει τη βοήθειά της προς τον άμαχο πληθυσμό στη βορειοδυτική Συρία. Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας γίνονται για την κάλυψη των αναγκών έκτακτης ανάγκης για στέγαση, ιατρική και επισιτιστική υποστήριξη περίπου ενός εκατομμυρίου ατόμων που εκτοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και όλων των άλλων Σύριων που έχουν ανάγκη στην περιοχή Idlib. Η ασφαλής, διαρκής και άμεση πρόσβαση σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, τηρώντας πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ΕΕ απευθύνει έντονη έκκληση για την επέκταση της απόφασης 2165 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διασυνοριακή πρόσβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και χειρουργικών προμηθειών, φτάνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Συρία μέσω των πιο άμεσων διαδρομών./ibna