Ρουμανία: Στις 12 Μαρτίου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Citu

Ρουμανία: Στις 12 Μαρτίου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Citu

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η διαδικασία των ακροάσεων των προτεινόμενων υπουργών της Κυβέρνησης Cîţu από τις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου. Από τους δεκαέξι προτεινόμενους Υπουργούς, εννέα έλαβαν θετική ψήφο και επτά αρνητική.

Θετική γνωμοδότηση έλαβαν οι προτεινόμενοι υπουργοί: Nicolae Ciucă (Άμυνας), Costel Alexe (Περιβάλλοντος), Adrian Oros (Γεωργίας), Lucian Bode (Μεταφορών), Ionuţ Stroe (Νεολαίας και Αθλητισμού), Bogdan Aurescu (Εξωτερικών Υποθέσεων), Marcel Boloş (Ευρωπαϊκών Πόρων), Virgil Popescu (Οικονομίας) şi Marcel Vela (Εσωτερικών Υποθέσεων), σύμφωνα με το Agerpres.

Αρνητική ψήφο έλαβαν οι: Lucian Heiuş – Οικονομικών στη θέση του Florin Cîţu, Cătălin Predoiu (Δικαιοσύνης), Ion Ştefan (Δημοσίων Έργων), Bogdan Gheorghiu (Πολιτισμού), Victor Costache (Υγείας), Monica Anisie (Παιδείας), Violeta Alexandru (Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας).

Δημοσιεύματα των προηγουμένων ημερών ανέφεραν τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου, ως την πιθανότερη μέρα για την κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας, προκειμένου να δώσουν ή μη ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση  Cîţu. Ωστόσο, χθες το βράδυ, ο ηγέτης του USR, Dan Barna, ανέφερε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι “η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα”, δηλαδή στις 12 Μαρτίου, επειδή εκείνη την ημέρα αναμένεται να εκδώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο την απόφασή του σχετικά με τις πρόωρες εκλογές κάτι που επιβεβαίωσαν και κοινοβουλευτικές πηγές.

Υπενθυμίζετε ότι στο Συνταγματικό Δικαστήριο εκκρεμεί προσφυγή της Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του επείγοντος κυβερνητικού διατάγματος της Κυβέρνησης Orban, που αφορά στις πρόωρες εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφανθεί ότι το εν λόγω διάταγμα, που συντόμευσε τις προθεσμίες για τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών είναι αντισυνταγματικό, θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος των πρόωρων εκλογών. Το διάταγμα προέβλεπε ότι η προθεσμία των 90 ημερών για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου θα μειωθεί στις 50, ώστε οι πρόωρες εκλογές να μπορέσουν να διοργανωθούν το αργότερο τον Ιούνιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένουν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα κηρύξει το διάταγμα αντισυνταγματικό, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος. Για τον λόγο αυτόν η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου θα προγραμματιστεί στις 12 Μαρτίου, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του. «Αν το διάταγμα κριθεί αντισυνταγματικό, πιστεύω ότι ούτε οι Φιλελεύθεροι δεν θα θέλουν πια πρόωρες εκλογές, γιατί θα πάνε προς τον Αύγουστο», δήλωσε ηγετικό στέλεχος του PSD. Στις 25 Απριλίου συμπληρώνονται 60 ημέρες από την πρώτη ανάθεση εντολής, διάστημα στο οποίο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να αποτύχουν δύο διαδοχικές προτεινόμενες κυβερνήσεις. Με τα σημερινά ισχύοντα, οι πρόωρες εκλογές δύνανται να διοργανωθούν το νωρίτερο, στις 24 Ιουλίου.

Πηγές στο  PNL δήλωσαν ότι ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα του διατάγματος καθιστά αδύνατη τη διοργάνωση των πρόωρων εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, «μένει η μεταβατική Κυβέρνηση Orban ως την κανονική ημερομηνία των εκλογών», υποστήριξαν οι ίδιες πηγές. Το PNL φαίνεται ωστόσο ότι διαθέτει σχέδιο που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει ως τις εκλογές με μια κανονική Κυβέρνηση Orban (με πλήρεις εξουσίες δηλαδή), μετά την απόρριψη της Κυβέρνησης Cîțu.

Εάν το διάταγμα κριθεί σύμφωνο με το Σύνταγμα, οι πρόωρες μπορούν να προγραμματιστούν το νωρίτερο, στις 14 Ιουνίου, όταν συμπληρώνονται οι 50 μέρες που προβλέπονται στο διάταγμα και η δρομολογημένη διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ακόμη παράμετρος σχετικά με τις εκλογές. Εκτός από τις διατάξεις που αφορούν στις προθεσμίες, τη δυσαρέσκεια των κομμάτων  PSD, UDMR, ALDE και Pro România προκάλεσε και η δυνατότητα που δόθηκε στους πολίτες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, ασχέτως του τόπου κατοικίας τους. Στην περίπτωση που το διάταγμα κριθεί συνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τα προαναφερθέντα κόμματα σκοπεύουν να τροποποιήσουν το διάταγμα στο Κοινοβούλιο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδας του PNL στη Βουλή, Florin Roman, δήλωσε χθες, στο Radio France Internationale, ότι το κόμμα του είναι ανοικτό στο να δεχθεί βουλευτές/γερουσιαστές από το Pro România και το ALDE, γιατί χωρίς έναν τέτοιο συμβιβασμό δεν θα μπορέσει να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία./ibna