Σερβία: Ένα ασυνήθιστο δώρο δέχτηκε ο Vucic για τα 50στα του γενέθλια

Σερβία: Ένα ασυνήθιστο δώρο δέχτηκε ο Vucic για τα 50στα του γενέθλια

Ένα ασυνήθιστο δώρο δέχτηκε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, ο οποίος γιόρτασε στις 5 Μαρτίου τα 50στα του γενέθλια, από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Victor Orban.

Ο Orban έδωσε ως δώρο στον Vucic μετοχές που αγοράστηκαν από τον Σέρβο πρίγκιπα Milos Obrenovic, για την χρηματοδότηση της κατασκευής σήραγγας κάτω από την πόλη Βούδα.

Το δώρο παραδόθηκε στον Σέρβο Πρόεδρο από τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στη Σερβία Atilla Pinter, όπως ανέφερε η εφημερίδα Vecernje Novosti.

Η κατασκευή της σήραγγας που βρίσκεται κάτω από το λόφο της Βουδαπέστης, όπου βρίσκεται το φρούριο, ήταν ιδέα του αρχιτέκτονα Istvan Seceni στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το έργο, σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε από τον William Tierney Clark και τον Adam Clark. Λόγω των εμποδίων που προέκυψαν από τη διοίκηση της πόλης και στη συνέχεια λόγω της επανάστασης του 1848, η κατασκευή άρχισε μόλις το 1852.

Για την χρηματοδότηση του έργου, δημιουργήθηκε μια εταιρεία κατασκευής η οποία εξέδωσε μετοχές. Το ενδιαφέρον για τις μετοχές ήταν υψηλό, ενώ εξέχοντα μέλη της ουγγρικής αριστοκρατίας θεωρούσαν τη συμμετοχή στην οικοδόμηση της σήραγγας ηθική υποχρέωση.

Το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Milos Obrenovic αγόρασε μετοχές επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την Vecernje Novosti, ότι είδε την αγορά μετοχών ως πολύ σημαντικό γεγονός και ταυτόχρονα μια φιλική χειρονομία προς την Ουγγαρία./ibna