Κροατία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Κροατία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC), υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, μετά από αίτημα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Το Συμβούλιο θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνεχιζόμενες μάχες στην Idlib και γύρω απ’ αυτήν. Το Συμβούλιο θα συζητήσει τον τρόπο αντιμετώπισής της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίση και την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, με στόχο την ανοικοδόμηση μιας πολιτικής λύσης.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Idlib και για τις επιπτώσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επίσης θα ενημερωθούν για την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου στην Άγκυρα.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα συζητήσει πώς να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση και την αποκλιμάκωση της εντάσεις στην περιοχή, με στόχο την προετοιμασία του δρόμου για μια πολιτική λύση.

Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κοινό συμφέρον να τερματίσουν τη σύγκρουση στη Συρία και να εργαστούν χέρι-χέρι για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις. Οι ανθρωπιστικές συνέπειες των στρατιωτικών συγκρούσεων είναι εξαιρετικά βαριές και η ανθρωπιστική πρόσβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί επειγόντως. Υπό το πρίσμα αυτό, η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Borrell με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, επικεντρώθηκε στο πώς να προωθηθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στην Συρία. Με την ευκαιρία αυτή, οι εκπρόσωποι της ΕΕ ζήτησαν επίσης να μην υπάρξει ενθάρρυνση στην περαιτέρω μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την κατεύθυνση των συνόρων της ΕΕ.

Σε δήλωσή του την 1ης Μαρτίου 2020, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ζήτησε την άμεση αποσυμφόρηση στη Συρία και τη διαρκή εκεχειρία, εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και προσέφερε στήριξη από την ΕΕ για να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης. Υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ανθρωπιστικής πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης των πιο απομακρυσμένων περιοχών όπου είναι οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι και επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της κατάστασης.

Από την αρχή της κρίσης στη Συρία, η ΕΕ έχει κινητοποιηθεί με πολιτικά και ανθρωπιστικά εργαλεία για τη στήριξη του συριακού λαού, παραμένοντας ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του ΟΗΕ στις προσπάθειες επίτευξης πολιτικής λύσης.  Επίσης η ΕΕ είναι ο κύριος αρωγός ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύριους με πάνω από 16,9 δισ. ευρώ, που διατέθηκαν συλλογικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ ως βοήθεια, σε ανθρωπιστικούς, αναπτυξιακούς και οικονομικούς τομείς για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Επιπλέον, στις 4 Μαρτίου 2020 η ΕΕ ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση με € 170 εκατ. Ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να συνεχιστεί η βοήθεια στα πιο ευάλωτα άτομα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατ. Ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη βορειοδυτική Συρία./ibna