Μαυροβούνιο: Οι διαπραγματεύσεις για το θρησκευτικό νόμο συνεχίζονται την Τετάρτη

Μαυροβούνιο: Οι διαπραγματεύσεις για το θρησκευτικό νόμο συνεχίζονται την Τετάρτη

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Duško Marković για συνέχεια των συζητήσεων επί του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της πίστης, καθώς επίσης και για το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο πρωθυπουργός και η Μητρόπολη συνέθεσαν αντιπροσωπείες για περαιτέρω συνομιλίες, με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται την Τετάρτη 11 Μαρτίου στη Villa Gorica στην Ποντγκόριτσα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι Zoran Pazin, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Nebojša Vučinić, Καθηγητής στη Νομική Σχολή, Aneta Spaić, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Dragoljub Bulatović, επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Nikola Martinović και Srdjan Spaić, δικηγόροι.

«Καταλαβαίνουμε πως η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Μητρόπολης και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) συμφωνούν ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Villa Gorica στην Ποντγκόριτσα την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 10 π.μ., κάτι το οποίο επιβεβαιώνουμε επισήμως», δηλώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς το Μητροπολίτη Αμφιλόχιο (Radovic).

Μητροπολίτες αξιωματούχοι αναφέρουν η αντιπροσωπεία τους αποτελείεται από τον καθηγητή Vladimir Leposavić, τους δικηγόρους Dragan Šoć και Zoran Lazarević και τον Damjan Ćulafić, μέλος του νομικού συμβουλίου της Μητρόπολης Budimlje-Nikšić.

Σε επιστολή του προς τον Markovic, ο κ. Αμφιλόχιος δηλώνει ότι ανέμεναν αυτή την πρόσκληση νωρίτερα, καθώς ο διάλογος θα συνεχιστεί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την τελευταία τους συνάντηση, διάστημα το οποίο, όπως είπε, είναι πολύ μεγάλο, δεδομένων των συνθηκών εν μέσω των οποίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Μαυροβούνιο.

«Παράλληλα, είναι καθήκον μας να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι ένας νόμος που καθιερώνει διακρίσεις έχει ήδη επιβληθεί, και ήδη κατασταλτικά μέτρα εναντίον κληρικών και μοναχισμού έχουν τεθεί σε εφαρμογή», δήλωσε ο Αμφιλόχιος.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι συχνές και ακραία αντιδημοκρατικές δημόσιες εμφανίσεις κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων «στις οποίες κατηγορούν την Εκκλησία για παρακρατική δραστηριότητα και πως είναι ευάλωτη σε επιρροές εκτός του Μαυροβουνίου, κατηγορίες οι οποίες αποτελούν καταφανή ψέματα».

«Αυτό δεν είναι ένα καλό κλίμα για διάλογο. Ελπίζουμε ότι από την πλευρά σας θα κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψετε τη συνέχιση μιας τέτοιας πίεσης από το κράτος. Ο Θεός γνωρίζει ότι η Εκκλησία δεν θέλει ή δεν ενθαρρύνει οποιαδήποτε μορφή εξτρεμισμού», σημειώνει ο Αμφιλόχιος. /ibna