Τουρκία: Συμφώνησαν Erdogan Putin για κατάπαυση του πυρός και ζώνη ασφαλείας

Τουρκία: Συμφώνησαν Erdogan Putin για κατάπαυση του πυρός και ζώνη ασφαλείας

Μαραθώνια συνάντηση και συζητήσεων έξι ωρών, είχαν σήμερα στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, σε μια προσπάθεια να βρουν λύση για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Idlib της Συρίας.

Οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν όλες τις εκδηλώσεις τρομοκρατίας και να εξαλείψουν όλες τις ομάδες που χαρακτηρίστηκαν ως τρομοκράτες από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επιπλέον συμφώνησαν ότι η στόχευση πολιτών και πολιτικών υποδομών δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση δικαιολογημένη.

Επιπροσθέτως Ρωσία και Τουρκία υπογράμμισαν ότι η σύγκρουση στη Συρία δεν θα μπορούσε να επιλυθεί με στρατιωτική μέσα και ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να τερματιστεί μόνο μέσω της πολιτικής διαδικασίας σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την ηγεσία και την κυριότητα των Σύριων και της διευκόλυνσης του ΟΗΕ.

Συγχρόνως προτεραιότητα είναι η πρόληψη της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης, η προστασία των πολιτών, η παροχή προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους Σύριους που έχουν ανάγκη, χωρίς προκατάληψη και διακρίσεις, καθώς και την αποφυγή εσωτερικών μετακινήσεων και την επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων στην αρχική τους κατοικία στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι, «Όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες κατά μήκος της γραμμής επαφής στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Idlib θα σταματήσουν στις 6 Μαρτίου 2020 από τις 00:01.

Θα δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος 6 χιλιομέτρων στα βόρεια  και 6 χιλιομέτρων στα νότια της εθνικής οδού Μ4. Περισσότερες λεπτομέρειες θα διευθετηθούν για την ασφαλή λειτουργία του διαδρόμου από τα Υπουργεία Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας.

Επιπροσθέτως θα ξεκινήσουν κοινές τουρκορωσικές περιπολίες στις 15 Μαρτίου 2020, κατά μήκος του τμήματος της οδού M4 από το Trumba (2 χιλιόμετρα δυτικά του Serakib) στον Ain Al Havr./ibna