Ελλάδα: Εθνικό Σχέδιο και κυρώσεις στην Τουρκία ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Ελλάδα: Εθνικό Σχέδιο και κυρώσεις στην Τουρκία ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για εθνική στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού ζήτησε ξανά από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Στην κοινή συνεδρίαση των βουλευτών και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Αντί να παριστάνει τον αρχιστράτηγο στον Έβρο, να καταστρώσει εθνικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά σε περιφέρειες και δήμους στην ενδοχώρα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον κάλεσε να συγκρουστεί με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της παράταξης τους που αρνούνται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο στις περιοχές τους. Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση πως δέχτηκε “χτύπημα στην πλάτη” από την Ευρωπαϊκή Ένωση  για κονδύλια ύψους 700.000 μετατρέποντας την Ελλάδα  σε “αποθήκη ψυχών”.

Χαρακτήρισε «κυνικό και επιθετικό» τον Τούρκο Πρόεδρο recep Tayyip Erdogan, «που παίζει ταυτόχρονα σε πολλά ταμπλό, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Κύπρο, στη Λιβύη», ενώ απέναντί του «έχουμε μια Ευρώπη αδύναμη και δειλή» η οποία «κάνει πως δε βλέπει, κάνει πως δεν ακούει».

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δώρο στην Ε.Ε.”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την κοινή δήλωση και απειλεί με νέες ροές την Ευρώπη, η Αθήνα δεν απαιτεί κυρώσεις ή καταδικαστική δήλωση σε βάρος της Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε την ανάγκη έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για να αποφασίσει κυρώσεις και πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Ακραίες ομάδες και Γερμανοί νεοναζί απειλούν στον Έβρο

Μετά τις δηλώσεις στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση από τον Βίκτορ Όρμπαν και την Αυστρία, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εφαρμόζει μια “εθνικά επικίνδυνη” πολιτική: “Κάνει delivery για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς φίλους του στην Ευρώπη, σε βάρος της Ελλάδας”.   Την ίδια ώρα, φωτογραφίες στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν Γερμανούς και Σουηδούς νεοναζί με σημαίες στον Έβρο ενώ πυκνώνουν οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για δράση αυτόκλητων ομάδων πολιτών με όπλα, ακόμα και παραστρατιωτικών κινήσεων. Μάλιστα εκδότης της εφημερίδας “Γνώμη του ”Έβρου” απεύθυνε έκκληση στήριξης από τους προοδευτικούς πολίτες καλώντας τους δημοσιογράφους να αναδείξουν αυτά τα περιστατικά.

“Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην απόπειρα εκφασισμού τμημάτων της κοινωνίας μας με μια τοξική προπαγάνδα πολέμου, εξύμνησης της βίας, πρόσκλησης σε παραστρατιωτικές ομάδες να συμμετάσχουν στο κυνήγι μαγισσών” είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στόχος γίνονται οι πρόσφυγες που χαρακτηρίζονται “εισβολείς” αλλά και οι ΜΚΟ, δημοσιογράφοι και προοδευτικοί πολίτες.

Την ίδια στιγμή, τo ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture δημοσίευσε  τη μελέτη που προέκυψε έπειτα από διασταύρωση δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων με την οποία επιβεβαιώνει την δολοφονία του Σύρου πρόσφυγα, Mohamad Al Arab, 22 ετών, από πυρά από την ελληνική πλευρά των συνόρων. Το περιστατικό έλαβε χώρα την Δευτέρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύδει τότε και να κάνει λόγο για “Fake news”./ibna