Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Δημοκρατίας Σέρπσκα επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από κορονοϊό στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ο ασθενής είναι από τη Μπάνια Λούκα.

Ο εν λόγω ασθενής είναι ένας μεσήλικας που εργάζεται στην Ιταλία, ενώ η οικογένειά του, η σύζυγός του και ο γιος του, ζουν στη Μπάνια Λούκα. Σε συνέντευξη τύπου, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού και στο παιδί του, το οποίο πηγαίνει στο δημοτικό.

Η υπουργός Υγείας της RS, Alen Šeranić, επιβεβαίωσε ότι η σύζυγος του ασθενούς δεν ήταν θετική στον ιό. Το σχολείο στο οποίο πηγαίνει το αγόρι έχει κλείσει προληπτικά. Το σχολικό κτίριο θα απολυμανθεί και τα παιδιά από την τάξη του αγοριού θα εξεταστούν.

«Ο πρώτος μολυσμένος ασθενής είναι υπό παρακολούθηση στο νοσοκομείο και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, έχει ήπιο πυρετό και αισθάνεται καλά. Ήρθε πρόσφατα από την Ιταλία και ενημέρωσε τον γιατρό του σύμφωνα με τις οδηγίες των υπηρεσιών υγείας», δήλωσε ο Šeranić.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της RS, τα ιδρύματα υγείας αυτής της οντότητας της Β-Ε προετοιμάζονται για μία τέτοια κατάσταση από τον περασμένο μήνα.

«Δεν είναι περίεργο ότι ο ιός εμφανίστηκε στη RS επειδή έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την Ιταλία, η οποία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος», δήλωσε ο Šeranić.

Ο Branislav Zaljković, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Δημοκρατίας Σέρπσκα, κάλεσε και πάλι τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις των δημόσιων υπηρεσιών, διότι ανακαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις που έχουν μολυνθεί στην RS.

«Το Ινστιτούτο, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, παρακολουθεί όλες τις υπηρεσίες υγιεινής-επιδημιολογίας σε όλα τα Κέντρα Υγείας. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αλλά υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη προσοχή και είναι σημαντικό οι πολίτες που προέρχονται από χώρες όπου υπάρχουν επιβεβαιώνονται περιπτώσεις λοίμωξης να επικοινωνήσουν με τον οικογενειακό τους γιατρό τηλεφωνικά και στη συνέχεια θα παραπεμφθούν σε μια υγειονομική-επιδημιολογική υπηρεσία και οι εμπειρογνώμονες θα παρακολουθήσουν την κατάστασή τους. Δεν υπάρχει ανάγκη οι πολίτες να έρχονται στα Κέντρα Υγείας αυτοπροσώπως», δήλωσε.

Το Κέντρο Υγείας της Μπάνια Λούκα έχει εκκενώσει ολόκληρο ότοφο για πιθανούς ασθενείς με κορωνοϊό. Μετά την επιβεβαίωση της πρώτης περίπτωσης, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα υπάρξουν περισσότερα. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα των εξετάσεων των παιδιών με τα οποία είχε έρθει σε επαφή το μολυσμένο αγόρι έχουν βγει αρνητικά./ibna