Η Ελλάδα σχεδιάζει να προστατεύσει την οικονομία από τον αντίκτυπο του κορωναϊού

Η Ελλάδα σχεδιάζει να προστατεύσει την οικονομία από τον αντίκτυπο του κορωναϊού

Καθώς η είδηση ​​για το δέκατο κρούσμα ανακοινώθηκε στην Ελλάδα την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας συζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων στην οικονομία.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για το ευρώ, πριν από την επίσημη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου.

Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί πρωτίστως για τον αντίκτυπο της έξαρσης του κορωναϊού στον τουρισμό. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Ευρωομάδας την Τετάρτη, ωστόσο, οι υπουργοί τεκμηρίωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της υγείας μέχρι στιγμής, προκειμένου να συντονιστεί μια απάντηση.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Τουρισμού (ΣΕΤΕ) ανέφερε την Τετάρτη ότι πρέπει να υιοθετήσει επειγόντως ένα ευέλικτο πλαίσιο για τις ακυρώσεις που θα ενθάρρυνε τους ξένους επισκέπτες και τους τουριστικούς πράκτορες να πραγματοποιούν κρατήσεις παρά τις ανησυχίες για την επιδημία του κορωναϊού.

Ο ΣΕΤΕ συνθέτει επίσης ένα σύνολο ενεργειών που στοχεύουν να πείσουν τους τουρίστες που έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους για να αποφύγουν την ακύρωσή τους. Μια σειρά διεθνών διασκέψεων έχει ήδη ακυρωθεί.

Άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζονται είναι οι εμπορικές, μεταφορικές, οι ψυχαγωγικές και πολιτιστικές βιομηχανίες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών σεναρίων των επιπτώσεων στην οικονομία. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι θα παράσχει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τις χώρες που επλήγησαν από τον κορωναϊό, καθώς προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της νόσου έχει ήδη ωθήσει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η διευθύνουσα σύμβουλος Kristalina Georgieva δήλωσε ότι η αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος θα εξαλειφθεί πλέον από την επιδημία που έχει φτάσει σε 70 από τις 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ./ibna