Τουρκία: Καταγγελία στο ΕΔΑΔ προετοιμάζει η γείτονα για τη μεταχείριση των μεταναστών από την Ελλάδα

Τουρκία: Καταγγελία στο ΕΔΑΔ προετοιμάζει η γείτονα για τη μεταχείριση των μεταναστών από την Ελλάδα

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγελία σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών από την Ελλάδα. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση χιλιάδων ατόμων που προσπαθούν να μπουν στα εδάφη της ΕΕ.

Η Άγκυρα νωρίτερα στις 4 Μαρτίου κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι προκάλεσαν τον θάνατο δυο μεταναστών και τον τραυματισμό ενός άλλου από πυροβολισμούς.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu δήλωσε στο CNN Türk ότι αξιωματούχοι “προετοιμάζονται” ώστε να υποβάλουν καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τη μεταχείρηση από την Ελλάδα των μεταναστών. Οι οικογένειες των δύο ανθρώπων που πέθαναν έχουν επιτρέψει στην Άγκυρα για να πράξουν την προσφυγή.

Η Ελληνική πλευρά μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν το θάνατο μεταναστών από χρήση πυρών, κατηγορώντας την Τουρκία ότι διασπείρει fake news.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Suleyman Soyu, περισσότεροι από 135.000 άνθρωποι έχουν περάσει από το περασμένο Σάββατο μέχρι σήμερα από την Τουρκία στην Ελλάδα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις Ελληνικές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν πάνω από 27.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, ενώ έχουν συλληφθεί 220 άτομα, που κατάφεραν να περάσουν την συνοριακή γραμμή.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ηγετών της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις 3 Μαρτίου, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς.

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος της Τουρκίας İbrahim Kalın, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι ο Charles Michel κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία, δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για τους μετανάστες από την πλευρά της ΕΕ στις συνομιλίες του με τον Erdoğan, αλλά πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα διατυπώσουν αυτό το σχέδιο και σύντομα θα μας το φέρουν, σε περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν θεωρεί την απόφασή της να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην ΕΕ ως “πολιτικό εκβιασμό” όπως είπαν ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά τηρεί η ΕΕ καθώς μπορεί να εκταμιεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα μέσα σε λίγες μέρες, αλλά χρησιμοποιεί τη γραφειοκρατία ως δικαιολογία όταν πρόκειται για την Τουρκία», πρόσθεσε ο Kalin./ibna