Ρουμανία: Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βουκουρέστι

Ρουμανία: Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βουκουρέστι

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται τη νύχτα στο Βουκουρέστι, όπου την Κυριακή, οι ρύποι ήταν 10 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Η σχετική έρευνα έδειξε ότι καίγονται παράνομα και δίχως έλεγχο σκουπίδια στο Βουκουρέστι και το νομό Ιλφοβ.

Πολλά από τα σκουπίδια προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και φτάνουν σε κοντέινερ  – που το καθένα ζυγίζει 20 τόνους – στο λιμάνι της Κωστάντζα από όπου μεταφέρονται στο Βουκουρέστι και τις γύρω περιοχές, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Costel Alexe. Τις τελευταίες εβδομάδες 25 κοντέινερ, που υποτίθεται ότι περιείχαν είδη οικιακής χρήσης όμως περιείχαν απόβλητα έφτασαν στο λιμάνι της Κωστάντζα. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε άρχισαν σχετικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα χθες, να επιστραφούν 7 κοντέινερ στη Βρετανία. Στη χώρα αυτή η “εξαφάνιση” ενός τόνου αποβλήτων στοιχίζει 400 λίρες, ενώ στη Ρουμανία 30-40 ευρώ.

Ένας άλλος τρόπος που κάποιοι ασυνείδητοι “ξεφορτώνονται” τα σκουπίδια είναι η απόρριψή τους στην κοίτη ποταμών, όπως συνέβη πρόσφατα στον ποταμό Arges ή η ταφή τους σε τυχαία μέρη με ο,τι αυτό συνεπάγεται./ibna