Βόρεια Μακεδονία: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Χριστοδουλίδη-Συναντήσεις με Pendarovski και Dimitrov

Βόρεια Μακεδονία: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Χριστοδουλίδη-Συναντήσεις με Pendarovski και Dimitrov

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται στα Σκόπια στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης διμερούς επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνάντηση, οι δυο ομόλογοι αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, καθώς και τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Nikola Dimitrov σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «μετά την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών μας χωρών πέρυσι, ανοίξαμε μια κενή σελίδα που πιστεύω ότι θα γραφτεί την προσεχή περίοδο με πλούσια και ποιοτική συνεργασία προς όφελος των πολιτών μας. Είμαστε επίσης ευγνώμονες που η πρώτη επίσημη διμερής επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών λαμβάνει χώρα την παραμονή του προσεχούς Συμβούλιο της ΕΕ και εκτιμούμε την υποστήριξη της Κύπρου για την απόκτηση του πολυαναμενόμενου και άξιου πράσινου φωτός».

Η κυπριακή πλευρά επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή της για τις δικές Ευρωπαϊκές φιλοδοξίες ώστε να λάβει τη σύσταση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση, οι Υπουργοί εξέφρασαν αμοιβαίο ενδιαφέρον για τον εμπλουτισμό του διμερούς συμβατικού πλαισίου και για τη σύναψη συγκεκριμένων διμερών συμφωνιών στο εγγύς μέλλον, όπως: συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και συμφώνησαν επίσης και συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της ιδέας για μελλοντική οργάνωση Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski όπου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου της οικονομικής συνεργασίας του εμπορίου και των επενδύσεων. Επίσης εκφράστηκε η προσδοκία από την πλευρά του Προέδρου για την σε σύντομο χρονικό διάστημα διπλωματική εκπροσώπηση μεταξύ των χωρών σε επίπεδο πρεσβευτών.

Όσον αφορά τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Μακεδονία, ο Πρόεδρος Pendarovski επιβεβαίωσε την προσδοκία ότι σύντομα θα εγκριθεί μια νέα μεθοδολογία για τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα καθοριστεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Pendarovski, μια τέτοια απόφαση θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας της περιοχής, καθώς και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Pendarovski δήλωσε στη συνάντηση ότι η χώρα συνέχισε να εργάζεται για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της, καθώς και για την υλοποίηση της εσωτερικής ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της απειλής της παράνομης μετανάστευσης./ibna